op zoek naar leivorm fruitboom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/01/2018 - 17:15
Romke

op zoek naar leivorm fruitboom

Beste mensen,

Voor een stukje tuin op het zuiden ben ik op zoek naar een leivorm fruitboom.

Deze boom wil ik solitair planten en moet dan denk ik zelfbestuivend zijn (er staan hier nauwelijks fruitbomen in de woonwijk).

Mijn gedachten gaan uit naar een boom die maximaal 2 a 2,5 meter hoog wordt maar wel strook van 3x5 meter ter beschikking heeft. Aan de zuidkant ligt bestrating waardoor er geen schaduwwerking naar de boom toe is.

Wat ik lastig vind - gezien het ruime aanbod - welk ras ik moet kiezen. Ik zoek een sterk ras die niet roest/schurft gevoelig is. Alle fruitbomen vindt ik eigenlijk wel mooi: appel, peer, kers of pruim. Het lijkt mij leuk om fruit uit eigen tuin te eten. Druiven heb ik al geprobeerd, vanwege mijt ben ik op zoek naar een nieuwe invulling.

Het liefst zou ik een kant en klare boom kopen die al de juiste vorm heeft en zo de grond in kan.

Wie heeft een goede tip voor mij?

do, 22/02/2018 - 23:18
Terra Nova

Echt veel keuze in kant-en-klare leibomen heb je niet. Wij wilden een pruimenboom, nectarine en abrikoos, maar niets gevonden. Dan maar zelf gedaan en hopen dat het goed komt.

Ik weet niet of links hier toegestaan zijn, maar in Heuvelland is een prima boomkwekerij gespecialiseerd in fruitbomen, met diverse leibomen. Op hun site kan je zelfs aanduiden of ze zelfbestuivend moeten zijn. En is dat te ver weg voor jullie, kan dat misschien ter inspiratie dienen voor lokale kwekers.

't Moeten wel appelen en peren zijn :-)

vr, 23/02/2018 - 00:27
Romke

Ik heb inmiddels een oud appelras bij een lokaal kwekertje gevonden. Maar die moet nog weg even groeien voordat hij de vorm heeft die ik wil.

Achteraf bleek op markplaats ook een kweker actief die betaalbare leifruitbomen verkoopt. Een kwestie van goed zoeken dus.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag