Appelboom ziekte

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 11/09/2010 - 22:23
Wim Verbruggen

Appelboom ziekte

Ik heb in mijn tuin een Jonared appelboom staan.
Sinds een aantal jaren worden veel appels rot aan de boom en vallen ze voortijdig af. Bovendien zitten in vele appels wormen.
Wat kan ik hieraan doen?

Appelboom ziekte
zo, 12/09/2010 - 00:50
peterplant

Zo te zien heb je last van de fruitmot. Een vlindertje waarvan de larven in je appel leven. Daar valt met gif wel wat aan te doen, maar daar kweek je je eigen fruit niet voor. Vaak zijn er twee generaties per jaar. Probeer de aangetaste vruchten zo snel mogelijk te ontdekken, te verwijderen van de boom en weg te gooien in de groenbak.
In de fruitteelt wordt gewerkt met feromoonverwarring. Fruittelers hangen capsules in de boom die de geur van vrouwelijke fruitmotten verspreiden. De mannetjes kunnen zo de vrouwtjes niet vinden die dus geen bevruchte eieren kunnen leggen. Dit is volgens mij voor de particulier nog niet te koop.

Als het goed is worden niet al je appels aangetast, en de aangetaste appels zijn gewoon te eten als je de aangetaste delen wegsnijd. Het ziet er wel vies uit, maar als de appels schoon zijn, proef je er niets van.

Je schrijft trouwens Jonared, maar dat zal wel Jonagored zijn, een rode Jonagold?

ma, 20/09/2010 - 12:06
depauws

Wim
Behandelen met carpovirusime.
De feromoonval is vooral bedoeld om te bepalen wanneer de insecten uitvliegen ( en paren en eitjes leggen).
In de dagen erna moet te spuiten, maar gewoon met veel gezond verstand opletten op de mooie dagen/nachten in de gevaarlijke periode laat ook toe het juiste tijdstip voor behandeling te bepalen.
Carpovirusime is erg selectief, alleen de larve van de fruitmot sterft eraan, ik vermoed ook de larve van de pruimenmot.
Groeten
Silvain

di, 21/09/2010 - 01:30
peterplant

Carpovirusine wordt in de professionele fruitteelt gebruikt maar is bij mij weten niet voor de particulier te koop in ons land, misschien in België wel?

Onderwerp gesloten