Bloemkool: rode bladverkleuring, schimmel?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/06/2012 - 11:03
Juuth

Bloemkool: rode bladverkleuring, schimmel?

Beste mensen,

In de tuin van vrienden (ik pas op hun huis tijdens de vakantie) vind ik een bloemkoolplant die is
aangedaan. De bladeren van de plant zijn vaalrood verkleurd. Op sommige rode gebieden zitten
kleine witte spikkeltjes, als bij een schimmel. Andere delen van het blad zijn wit verkleurd, als
opgedroogde yoghurt, soms met grijs-blauwe ronde vlekjes. Een deel van de bladnerf is
opengebarsten en de 'wond' ziet er ook zwart-grijs aangedaan uit. De bloem zelf is nog klein
(vuistgrootte) maar niet meer zo compact en tussen de bloempjes is ook weer een rode verkleuring
te zien. De bladeren aan de onderkant van de plant, bij de grond dus, zijn oranje, verwelkt en
afgestorven, maar misschien is dat normaal? Nabijgelegen bloemkoolplanten beginnen eenzelfde
rode verkleuring te vertonen OF grijze ronde vlekjes (schimmelachtig) met aangevreten/uitgebeten
plekken eromheen.

Ik begin net met tuinieren en wil mijn vrienden graag helpen hun tuin gezond te houden. De rest
staat er namelijk prachtig bij :).

- Wat kan er aan de hand zijn?
- Lopen de andere planten in de tuin gevaar?
- Wat kan ik nu doen?

Op de foto zie je maar 1 ziek blad en de bloem, maar meerdere bladeren zijn aangedaan.

Onwijs bedankt voor jullie hulp!

Bloemkool: rode bladverkleuring, schimmel?
do, 28/06/2012 - 00:39
JHB65

Heeft uw vrienden u specifieke instructies gegeven als dit .... als dat .... gebeurt met planten in hun tuin. Zo neen, dan is het juridisch gezien niet onverstandig om terughoudend te zijn. Mocht u twijfels hebben over de gezondheid van de planten in hun tuin, neem dan contact met hun op en vraag naar hun advies wat te doen. Ga niet zelf dokteren met allerlei middeltjes in andermans tuin!

Oh ja, afgestorven bladeren mag u rustig wegsnijden, wegknippen en vervolgens in de composthoop gooien. Aangezien u enige twijfels hebt, de afgestorven bladeren in de grijze bak gooien. Dan reduceert u in ieder geval mogelijke verspreiding van ziekten.

do, 28/06/2012 - 02:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eigenlijk denk ik, dat dit heel normaal is bij een bloemkool die vrijwel rijp is om te oogsten. Hou de kool wit, door een blad over de kool heen te buigen/knikken of oogst en eet er snmakelijk van.

do, 28/06/2012 - 13:20
Juuth

Bedankt beste mensen! Ik ga de bloemkool vanavond maar eens naar de keuken verplaatsen... als
er geen rotting of schimmel in zit, maak ik er een lekker currygerecht van :).

Oh en de vrienden vinden dat natuurlijk prima ;).

Onderwerp gesloten