Bodeminsecten verdrinken

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2009 - 16:42
Annica

Bodeminsecten verdrinken

Hallo,

Graag zou ik willen weten of het mogelijk is om bodemleven zoals taxuskeverlarven en insecten te verdrinken door de pot geruime tijd onder water te houden. Ik had dan gedacht om er een beetje zeep aan toe te voegen, zodat de beestjes niet langs de plant naar boven kunnen klimmen of zich vast houden aan een drijven stukje molm. Later kan de zeep wel weggespoeld worden, hoewel tot nu toe uit niets blijkt dat planten bezwaar hebben tegen zeep.

Ik zou dan ook graag willen weten hoelang het duurt voor ze dood zijn. Ik vind bijvoorbeeld een halfuur al erg lang met veertig buitenplanten, en er zijn echt kanjers van planten bij in een 40 cm pot. :(

Ik kan heel moeilijk info vinden over de anatomie van larven, en het schijnt dat men pas heel recentelijk heeft ontdekt dat insecten ook (actief) ademhalen. Ik weet dus niet of die larven dat ook doen.

Helaas heb ik op het moment geen larven voorhanden om het op uit te proberen *huiver*. Ik voel er heel weinig voor om na een halfjaar hard werken te ontdekken dat het niets heeft geholpen.

do, 14/05/2009 - 18:34
RdB

Zo'n 35 jaar geleden leerde ik de insecten ademhaling al op school. Maar goed, je kan de larven inderdaad verdrinken maar erg snel gaat het niet, een paar uur duurt het wel. Ik doe dit met planten die 's zomers buiten staan voor ze weer naar binnen mogen. Geen 100% garantie natuurlijk maar het scheelt duizenden pissebedden e.d.
Eieren verdrinken lukt nog veel minder.

Ruud

do, 14/05/2009 - 19:20
Annica

Ik heb daarnet de proef op de som genomen met twee vliegen in wat zeepsop. Na twintig minuten dacht ik dat ze dood waren, dat leken ze ook te zijn nadat ik ze op het droge had gelegd (een lag er zelfs op zijn rug), maar helaas, na enkele uren kwamen ze weer tot leven. Maar met één druppel pyrethrine-oplossing waren ze in ieder geval wél kassiewijle.

Weet je ook of pyrethrine iets doet met larven? Met insecten in ieder geval wel, ook een kever gaat dood als je hem echt weet te doordrenken. Dat zou natuurlijk ook een optie zijn, een beetje pyrethrine door het water, áls het ook helpt tegen larven. Ik kan er maar geen info over vinden.

do, 14/05/2009 - 19:33
Annica

Het ging om dit bericht:

Insect ademt écht

* donderdag 30 januari 2003
*
* Auteur: Hilde Van den Eynde

BRUSSEL -- Door insecten te filmen met krachtige röntgenstraling (een miljard keer krachtiger dan wat een radioloog doorgaans in huis heeft), hebben Amerikaanse onderzoekers één van de oudste raadsels uit de biologie opgelost. Er bestaat nu geen wetenschappelijke twijfel meer over: insecten ademen écht.

za, 16/05/2009 - 12:43
Annica

O da's pech. Ik vond toch wat wetenschappelijk onderzoek (hoe kan het ook anders). Het gaat inderdaad om heel lange tijden onder water, afhankelijk ook van temperatuur.
90% van de larven van diaprepes abbreviatus gaat dood na drie weken onder water van 24-27 graden celcius, maar slechts 46% na 5 weken onderdompeling in water van 18 graden.
Hoe kouder hoe groter de overlevingskans dus.
Geen bruikbare methode dus voor iets anders dan waterplanten.

http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=7&url=http%3A%2F%2Fwww.fcla.edu%2FFlaEnt%2Ffe80p277.pdf&ei=SHcOSseyNMjHtgfghMGRCA&usg=AFQjCNF7L7r5sflLSpbb5NqtqBYEpNqtwQ&sig2=52-aCBSQ14VMOZlDGfLgMA

Zucht.

Gaan we verder met onderdompelingen-met-toevoegingen, als eerste pyrethrine. En dus allereerst de vraag: is het zenuwstelsel van een larve gevoelig voor dit zenuwgif?

za, 16/05/2009 - 13:15
mar.ko

Waarom maak je geen gebruik van nematoden? Die zoeken de larven op en injecteren ze waardoor ze sterven.
Makkelijker en natuurvriendelijk.
Op internet te bestellen. En zeker in potten goed toe te passen.

di, 19/05/2009 - 02:03
Annica

Ja die aaltjesmethode is wel het bekendst. Behalve de al eerder genoemde stof Imidacloprid die in Admire zit, vond ik ook nog de volgende stof die helpt tegen larven:

Azadirachtin (een extract van de Neemboom en zeer milieuvriendelijk). Ik heb er nog eens naar gezocht; in de US is het extract goed verkrijgbaar onder de namen Neemix en Azatin XL. Ook in Nederland is eraan te komen maar helaas duikt hier een probleem op want het is slechts ruim een jaar houdbaar. Je hebt niet alleen het extract nodig, maar ook emulgator anders is het niet in water op te lossen. Het is ook als poeder verkrijgbaar en dan kan je het door potgrond mengen of als mulch e.d. Ik weet niet hoe lang het poeder houdbaar is.

Pyrethrine blijkt niet werkzaam tegen larven, evenals alle andere synthetische pyrethroiden en carbamaten. Natuurlijk help je wel in de potgrond schuilende volwassen kevers naar de andere wereld door met pyrethrineoplossing aan te gieten maar dat moet je dan doen vóór ze eieren gaan leggen.

Onderwerp gesloten