Reiger-afweersysteem

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2009 - 17:20
Tejo

Reiger-afweersysteem

Ik wil het nog eens even hebben over de mogelijke reigerschriksystemen.
Ik denk, als ik dit allemaal hier zo lees, dat de enige echt efficiente manier om de reiger weg te houden bij onze vijver zal zijn om draden boven de tuin te spannen.
Onze tuin is zo een tachtig meter diep en de vijver ligt achteraan, nog een deel achter de garage verscholen en ook rondom staan de huizen nogal ver van onze tuin verwijderd en aan één zijn zelfs geen huis (braakliggende bouwgrond).
Bijgevolg kan de reiger, van zodra hij merkt dat niemand in de buurt is, zijn gangetje gaan. De draad rondom de vijver, alsook erover gespannen nu blijkt niet voldoende (vissen verdwijnen nog steeds!) en ook de cd-tjs die rondom onze vijver hangen te schitteren, hangen er alleen nog maar voor sierraad en zonder nut heb ik de indruk!
Voor de rest hangen er plastic zakjes rond de vijver, met de bedoeling dat die met de wind hun werk doen (maar ik denk dat 'onze' reiger al lang doorheeft, dat die niet meer doen dan bewegen in de wind - als die er al is!?)

Ik ben teneinde raad! Alleen het nodige werk al om een tuin van die afmetingen te overspannen, schrikt ons af, laat staan de kostprijs. Maar alleen als we 200 % zeker kunnen zijn dat het afdoende is tegen de visroof, willen we dan ook deze investering van werk en geld doen! Een reigerschrik met geluid en lichtflits kost ook al een 159 euro en moet zijn dienst nog bewijzen (men zegt dat de reiger dit ook door kan hebben na een tijd en dus bijgevolg niet meer afschrikt!)

HULP - HULP - HULP - HULP - HULP - HULP - HULP - HULP - HULP - HULP -

vr, 15/05/2009 - 10:22
marivermeer

Ik weet niet hoe groot uw vijver is maar wellicht dat stroomdraad helpt. Ik heb van Velda de stroomdraad gekocht omdat we ontzettend veel last hadden van katten, zowel in tuin als bij vijver.
Bij het systeem zit 40 meter stroomdraad. Meer stroomdraad is bij te kopen. Mischien dat u dit over uw vijver kan spannen.
Het heeft hier in ieder geval geholpen tegen katten.
Het koste rond 60 euro, (vaak aanbiedingen)

Veel succes met de strijd tegen de rover. Ik weet hoe vervelend het is als je hobby naar de kl... geholpen wordt

vr, 15/05/2009 - 11:57
Tejo

Thx voor de tips!

vr, 15/05/2009 - 11:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb hetzelfde probleem.Het gebruik van een kunstreiger is volstrekte onzin, het werkt averechts, bij mijn vorige vijver had ik die ook en de vissen waren er gewoon aan gewend, als nu een echte reiger kwam bleven de vissen gewoon aan de wateroppervlakte. Maar nu heb ik in mijn nieuwe huis weer een vijver zonder kunstreiger en als nu een reiger aankomt schieten de vissen naar beneden en wordt het een stuk moeilijker om er een te bemachtigen. Een net over je vijver ziet er toch niet uit en schrikdraad is ook geen verfraaiing.
De enigste oplossing lijkt mij ( wat ik ga uitvoeren)om dunne vislijnen te spannen over de tuin maar dit is voor jou geen optie. Een andere optie kan ik beter niet op dit forum uitleggen, maar je wordt er wel toe gedreven als je één voor één je koi ziet verdwijnen.

vr, 15/05/2009 - 12:00
Tejo

Ik snap wat je bedoelt ... mijn man en onze buren liet zich ook al zoiets ontvallen ...
Maar als je er van ééntje vanaf bent, komt er dan niet een andere de volgende keer denk je?

vr, 15/05/2009 - 12:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

de aanhouder wint. :D

za, 16/05/2009 - 16:25
put

onze vijver is ook bechermd met fijne visdraden de reiger zit geregeld op
het dak van de overburen,maar waagt zich niet neer te strijken.
hij ziet wel duidelijk het gevaar.
Andere zaken ook geprobeerd allemaal verkoopsredenen.
Dit is het beste middel tegen die bezoeker.

za, 16/05/2009 - 19:48
Jayjay

Hallo,

Ik heb draden langs de vijver over de vijver in de vijver gehad. De reiger stond de volgende dag weer in onze vijver te vissen. (helemaal leeg)

Nieuwe lading vis gekregen en toen een waterspuitende kikker gekocht, die reageert op beweging. Werkte zeker 10 dagen. Toen vond de reiger het een welkome douche tijdens zijn vissen. Wederom drie stuks weg. De nieuwe variant met geluid van buizerd en flits ben ik niet eens aan begonnen. (mocht deze perfect zijn, dan hoor ik dat graag!)

Heb sinds vorig jaar donker zwart net gekocht, die 10 cm boven de vijver gehangen en reiger is nooit meer teruggekomen. Aan de zijkant heb ik veel planten gezet zodat ik enigszins het nog natuurlijk eruit ziet. Het net stoort me allang niet meer en vrienden vinden het toch ook zeer mooi; de vijver.

Met draden boven de tuin, kan je niet ff volleyballen, voetballen, badmintonnen. En moet je nog heel secuur te werk gaan, want de reiger moet ergens je tuin in kunnen hoppen . Dus als overal schutting staat kan het wel.

Succes met je keuze.

za, 23/05/2009 - 09:47
zorro

ik had dat probleem ook maar ik heb rondom mijn vijver paaltjes geplaatst tot op 30cm hoogte en er dan een groene net overgespannen in gans de breedte en lengte van de vyver dus heb mijn vissen nog allemaal terwijl hy af en toe nog eens komt als hy eronder zou kruipen tja dan heeft hy pech gehad.

za, 23/05/2009 - 10:45
nak

Goh hardnekkige beesten zeg.
Ik heb zelf geen vijver maar heb toch de denktank eens aangezet, mag graag oplossingen bedenken.
Ik zie dat een waterstraal niet altijd helpt, of maar voor even.
Zit zelf te denken aan een horizontaal rondzwiepende stok over de vijver in combinatie met die bewegingssensor.
Niet echt diervriendelijk want de reiger krijgt een klap van die stok, maar ja misschien langzaam draaiend.
Of op elke hoek een ruitenwissermotortje met ipv ruitenwissers een dun stokkie.
Moeilijk,moeilijk want het mag natuurlijk ook niet in het oog springen, wordt nog vervolgd.
gr Nak

zo, 24/05/2009 - 02:18
schonevijver.nl

Als je de oplossing hebt bedacht, Nak....
Hou ik me aanbevolen!
Met bouwtekeningen en al!
:)

Groet, Piet

zo, 24/05/2009 - 19:53
nak

Dat valt nog niet mee Piet. Zoals ik lees doet een waterstraal de reiger niets meer.
Een ringleiding met omhoogspuitend water door nozzels valt al af, als het al zou werken met de druk van de waterleiding.
Ben toch van menig dat het beest iets van fysiek ongemak moet ervaren wil het negatief geconditioneerd worden.
Een pergolageraamte over de vijver zou wel mooi zijn want daar kun je wel iets aanvast maken.
Visdraad helpt ook niet altijd lees ik, maar ja hoe wordt dat gespannen?
Een flink stuk struikeldraadzone lijkt me ook niet prettig als reiger, maar is ook geen leuk gezicht.
Maar ik weet wel als sportvisser dat fluoro carbon lijn behoorlijk onzichtbaar is.
Dan zit je ook nog met begroeing, dat moet wel heel blijven. Een rondzwaaiende stok zal een reiger wel een mep geven maar ook de mooie lissen kortwieken.
Houdt me wel bezig deze,
gr Nak

ma, 25/05/2009 - 12:19
schonevijver.nl

Maar als je dé oplossing hebt, kun je er wel heel rijk mee worden! :)

Mensen doen er van alles aan, draden rondom en boven de vijver, detectieogen met waterspuiters, flitslichten, geluiden, namaakreigers, reflecterende pyramides, enz. Maar een echt afdoende oplossing is er nog niet.
Ja, zorgen dat er altijd een hond rondloopt die de reiger verjaagt, dat zou wel helpen.

Groet, Piet

di, 26/05/2009 - 16:35
eico

Ik heb een natuurlijke vijver van ongeveer 500m2 bulkend van goudvis en (goedkope) kois op een stuk van de tuin 1000m2. De vijver is rondom afgespannen met bekaert draad van 1m80 hoog en in het midden van het perceel staat aan een brug(eigen constructie) een piloon van 4m hoog (uitschuifbaar). Vanaf die piloon loopt er ongeveer 5km visdraad (zwaar kaliber) naar de afsluiting. Vermits we niet van de de grootsten zijn kunnen we er perfect onderdoor lopen, en hebben we weinig last van de draden.
Jaarlijks is er toch wel een vermetele reiger die het aandurft om te landen, en om de twee jaar is er wel een slimmerd die op de poort springt en vandaar toch naar binnen duikt, en bij wonder er ook nog vaak terug uitgeraken. Als ze één keer in de problemen geraken (er niet snel uitgeraken bij het opjagen), dan komen ze niet meer terug. En voor dat opjagen heb ik mijn twee duitse herders. Ze jagen die reigers echt de stuipen op het lijf. Wel opletten.
Zodra een reiger in het nauw geraakt moet je de honden af roepen. Anders wordt de reiger verscheurd, of...je honden riskeren een oog, want ze zijn behoorlijk agressief als ze in het nauw worden gedreven.
Het ultieme middel (zelfs tegen aalscholvers, en dat is nog erger) zijn de honden in de ren laten...! ook 's nachts. Maar dan slapen ik, noch de buren!
En de ijsvogeltjes blijven ook weg. Een schouwspel dat ik niet wil missen. Daar zijn de draden ideaal voor als uitvalsbasis.
Een hond die jaagt is de ideale afweer.

za, 06/06/2009 - 10:15
nak

Nou Piet een kant en klaar ontwerp zit er denk ik niet zo in.
De enige oplossing die ik zie is een waterspuwende kikker met sensor, maar dat het water geelektriseerd wordt.
Maar dat valt voor geen meter mee want water uit de kraan kan n.l niet, ligt vaak aan aarde.
Dus heb je een waterbassin nodig met een pomp die aangesloten is op die sensor en die genoeg druk kan leveren.
Dan een stuk of vier kikkers om de vijverrand te bestrijken en dan nog een (hoog)spanningssysteem om het water te elektriseren, schrikdraad systeem of iets met een trafo, moet dan wel een scheidingstrafo zijn.
Je snapt wel dat zoiets nooit door een eu keuring komt i.v.m veiligheid voor kinderen en huisdieren.
Een ir-sensor maakt helaas geen verschil tussen reiger of kind.

Onderwerp gesloten