coniferen die bruin worden

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/09/2007 - 20:39
teunie

coniferen die bruin worden

sinds een paar weken krijgen de coniferen, zie foto steeds meer bruine plekken. Ze staan in de voortuin en krijgen niet al te veel zon. Is dit een of andere ziekte, en is er iets aan te doen?

coniferen die bruin worden
do, 06/09/2007 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

dat is een ziekte die pas dit jaar erg sterk in nederland aanwezig is

do, 06/09/2007 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is een ziekte die al veel coniferen heeft getroffen de laatste tijd. Er is niets aan te doen. U kunt hem beter weg doen voor die eventuele andere coniferen in uw tuin aantast.

do, 06/09/2007 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)
do, 06/09/2007 - 23:16
tuinprins

Dit is een typisch voorbeeld van taksterfte.
Meer informatie hierover is te vinden op de volgende link:

https://tinyurl.com/y6brm7kk

Taksterfte onder coniferen komt vooral voor in natte jaren.

Tenslotte merk ik nog op dat het bruin worden van veel coniferenhagen afgelopen zomer (de zomer van 2007 dus) veelal werd veroorzaakt door takluizen. In april van dit jaar was het abnormaal warm voor de tijd van het jaar. In combinatie met de zachte winter leidde dit tot een explosieve groei van het aantal takluizen. De schade van de takluizen werd pas zichtbaar toen delen van de coniferenhagen bruin verkleurde. Opmerkelijk was dat bij boomkwekerijen weinig schade viel te zien omdat daar meestal op tijd werd gespoten tegen de takluizen.
Met GSM-masten heeft het bruin worden van de coniferen(hagen) dus niets van doen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 16/09/2007 - 17:00
David

Het kan ook de schimmelziekte Didymascella thujina zijn. Deze microscopische opname werd dit jaar gemaakt en de schimmel zorgt voor een massale sterfte (bruinverkleuring), de meeste coniferensoorten maar ook Pinussen zijn vatbaar. De schimmel is uiterst klein en onmogelijk met het blote oog waar te nemen!

coniferen die bruin worden
zo, 16/09/2007 - 18:30
tuinprins

Als U de link naar de pagina van Gezonde Boomteelt had gevolgd dan had U daar kunnen lezen dat taksterfte ook kan worden veroorzaakt door de schimmel Didymascella thujina (synoniem: Kabatina thujae).

Gegroet, de tuinprins

za, 13/10/2007 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Grote kans dat het schimmel is dan moet u alle bruine takken verwijderen en de coniferen met anti-middel middel bespuiten. Goede kans dat het helpt. De schimmel wordt veroorzaakt door de zachte winter, één strenge winter en de schimmel is dood.

za, 13/10/2007 - 22:40
tuinprins

Deze schimmel wordt dus NIET veroorzaakt door de zachte winter. Als U de link had gevolgd bij mijn eerdere antwoord dan had U kunnen lezen dat taksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel die vooral op treedt als de planten lang nat blijven. Dat was dit jaar het geval in juli en augustus. Spuiten met een schimmelwerend middel kan helpen maar als de aantasting ernstig is dan zal het resultaat van spuiten tegenvallen. Overigens verdwijnt de schimmel meestal even snel als ze gekomen is.

Gegroet, de tuinprins.

zo, 14/10/2007 - 15:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik heb een aantal aangetaste coniferen die helemaal bruin en verdord zijn. Vraag is of ik er van af ben als ik de haag opgeruimd heb en nieuwe coniferen heb geplaatst.... graag info

zo, 14/10/2007 - 19:16
tuinprins

Als het bruin worden van de coniferen is veroorzaakt door de schimmel Kabatina thujae of door takluizen dan kunt U gewoon opnieuw coniferen planten. ECHTER als het bruin worden van de coniferen is veroorzaakt door phytophtera dan is het niet verstandig om opnieuw coniferen te planten. De phytophtera-schimmel blijft namelijk een aantal jaren in de grond zitten en kan zo voor een nieuwe besmetting zorgen. Helaas is op afstand niet te zeggen of uw coniferen bruin zijn geworden door phytophtera of door iets anders.

Gegroet, de tuinprins

ma, 15/10/2007 - 23:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okay tuinprins,
dank voor de duidelijke toelichting.
Ik neem aan dat een hovenier de ware oorzaak (ter plekke) kan analyseren?
Groet,
Dr. Weber

wo, 31/10/2007 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welk sproei-middel kan het beste worden gebruikt om de takluis in de conifeer te bestrijden?

Wat is de beste tijd, April-Mei?

Vast bedankt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag