Fatsia japonica 'Spider's Web' met vraatschade

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/07/2012 - 12:20
Draco

Fatsia japonica 'Spider's Web' met vraatschade

Gisteren ontdekte ik grote gaten in mijn Fatsiainfo-icon. Ik zie geen slakkensporen, bovendien wemelt het hier van de slakken en was de plant tot voor kort ongeschonden. Wat zou het anders kunnen zijn, taxuskevers of misschien sabelsprinkhanen, waarvan ik momenteel vrij veel jonkies aantref in de tuin?
Ik heb voor de zekerheid wat blauwe slakkenkorrels uitgestrooid. Ingeval van insectenvraat is er waarschijnlijk weinig tegen te doen. Een inspectie vannacht leverde geen heterdaadjes op.

Fatsia japonica 'Spider's Web' met vraatschade
di, 03/07/2012 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Taxuskevers beginnen altijd aan de bladranden en nooit middenop. Die kun je dus afschrijven. Mogelijk een rups?

di, 03/07/2012 - 18:38
Draco

Aan rupsen was ik nog niet toegekomen. Dat is goed mogelijk gelet op de stevige trek. Misschien verkeren ze inmiddels al in het verpoppingsstadium.
Dat onderscheid me taxuskevers is me niet duidelijk Gc. De randen zijn hier immers ingevreten. Fatsiainfo-icon heeft veel bladrand. Rupsen vreten in boogjes.

wo, 04/07/2012 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Draco: ik bedoelde, dat een taxuskever nooit gaatjes zal maken middenin een blad, maar altijd aan de randen begint te vreten.

wo, 04/07/2012 - 03:39
Draco

Ik snap het, bij nadere bestudering zie ik nog een aantal gaten. Het gaat hier om een knager die ergens middenin begint en eventueel de rand wegsnoept. Lijkt me dan toch dat het slakken kunnen zijn geweest. Een radula is meest geschikt om ergens middenin te beginnen. Met (insecten)kaken begin je makkelijker aan de zijkant, toch...

Onderwerp gesloten