Geènte Prunussen na 5 jaar dood ?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 29/09/2006 - 16:03
HansVkn

Geènte Prunussen na 5 jaar dood ?

Bij tuinforum:struiken ,hagen en boomforum heb ik op 20/09-06 gevraagd of iemand hiervoor een oplossing weet.
Echter geen resultaat. 0-reakties ! Mijn vraag is;
Op ons recreatiepark Anzelhoef in de kop van NH (2 km van zee)
staan 5 jaar oude prunussen op stam (geènt) Sinds twee jaar krijgen diverse bomen (stamdikte 8 a9 cm) dode bladeren.
In het voorjaar komt er totaal geen bladgroei meer op deze taken en is de geènte Prunusinfo-icon dood !
Wij zijn bang dat alle Prunusbomen in het park dit krijgen.
Is dit een ziekte ? Komt dit omdat de Prunussen op geènte stammen
als ze groter worden geen voeding meer krijgen ? Ze krijgen wel voldoende water ! Zie voor overige info. bij struiken, hagen en bomenforum op 20/09-06. Wie kan ons helpen ?
Alvast bedankt , Hans

vr, 29/09/2006 - 20:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb je eerste vraag ook gelezen maar ik weet het antwoord niet.
gegente bomen kunnen gewoon groeien hoor anders zouden ze die combinatie niet uitvoeren.dat is dus zeker niet de reden.het enige dat ik kan bedenken is dat ze misschien te nat staan,ze houden niet van teveel vocht.iets anders kan ik er niet over zeggen.
succes ,loes

vr, 29/09/2006 - 21:52
JP.Bosch

Hallo Hans,als ik dit nu zo lees,dan stel ik me toch een paar vragen hoor.
1. Als je nou met een mesje een inkeping maakt in dat geente stammetje,zit er dan onder de de schors nog vocht?is er nog een sapstroom?
2.Om welke prunussoort gaat het?
3.Als die nu echt dood zijn terwijl er met de boom verder niets aan de hand blijkt te zijn,dan liep het al langer fout hoor en dan kan ik me toch moeilijk voorstellen dat die bloei in de eerste jaren optimaal was.
Als ik mijn redenering nu doortrek dan ben ik erg geneigd om te denken in de richting-verkeerd geent- Een ander logische verklaring zie ik niet zo direkt.Teveel water dat
kan maar denk ik niet want dan zou dit verschijnsel zeker reeds eerder zijn opgedoken op een ogenblik dat de plant jonger en dus zwakker was.
Ik zoek nog hoor.
Groetjes

vr, 29/09/2006 - 22:59
tuinprins

Het enige wat mij te binnen schiet is dat uw prunussen last kunnen hebben van kersenmonilia. Dit is een schimmel die verschillende kerssoorten aantast waaronder de sierkers. Ziektebeeld: de bloesem verdroogt, later ook de bladeren en nog later sterven de aangetaste takken af. Meer informatie is te vinden via Google. (zoeken met kersenmonilia).
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het iets te maken heeft met het feit dat de planten geent zijn. Prunussen worden al eeuwen zonder problemen geent.

Gegroet, de tuinprins

za, 30/09/2006 - 01:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk zoutschade, zo 2 km van zee? Ik weet niet in hoeverre een Prunusinfo-icon zout-tolerant is, maar niet iedere boom is geschikt voor aan de kust. Misschien weet een ander daar iets meer over.

Onderwerp gesloten