Helllep! Groenige beestjes in salvia etc

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/11/2006 - 17:46
leva

Helllep! Groenige beestjes in salvia etc

Hallo, Bij deze een nieuwe oproep voor deze groenige beestjes. Er is al eerder geopperd (zie bericht 'Groene vliegjes') dat het mogelijk cicaden zijn. Ze zitten vooral op Salviainfo-icon, caryopterisinfo-icon,rozemarijn, thijm, perovskiainfo-icon..Ze veroorzaken veel bladschade. Onderstaand een foto van deze kleine beestjes ca 2mm groot. Ze vreten grote gaten en daarnaast gaat het blad verkleuren. Het is niet goed te beoordelen of ze kunnen vliegen. Wel blijven ze rustig zitten als ik met mijn vinger aan het blad kom.
Wie weet wat het is en hoe deze te bestrijden?

Helllep! Groenige beestjes in salvia etc
di, 07/11/2006 - 17:50
leva

Bij deze een foto van de hele plant.

Helllep! Groenige beestjes in salvia etc
wo, 08/11/2006 - 10:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt mij toch een cicade, zeker geen vlieg o.i.d.
Mogelijk de volwassen vorm van een schuimcicade (of spuugbeestje). Kijk een naar afbeeldingen van aphrophora.

Overigens bet***el ik een beetje of beestje en vraatschade bij elkaar horen. Zijn er in het donker wellicht snuitkevers actief?

m.vr.gr.,
Ruud

wo, 08/11/2006 - 11:07
leva

Bedankt Ruud...Ik denk dat ik ze gevonden heb..inderdaad toch een cicade nl Eupteryx melissae. Zie ook https://tinyurl.com/yy7v95j9

Moet ik deze bestrijden en hoe? Ik heb vrij veel soortjes thijm , lavendels, salviainfo-icon etc in mijn tuin.

Die bladvraat wordt, ook daarin heb je het juist, veroorzaakt door een ander beestje. Hoe kan ik die verwijderen?
Heeft de gevoeligheid voor deze aantasting overigens iets te maken met verzwakte planten? Of ruiken deze beestjes mijn tuin van ver ?

wo, 08/11/2006 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ten eerste: harstikke leuk dat we met zo'n gezamelijke inspanning het beestje weten op te sporen!

Wat betreft de cicade: ik zou er niet te veel aan doen. Vaak komen dit soort plagen maar eens in de zoveel tijd voor en ruimt de natuur het overschot wel op. Heb je volgend jaar erg veel last van spuugbeestjes dan kun je alsnog ingrijpen. Zeker als je de kruiden ook eet zou ik niet te gauw naar de gifspuit grijpen.

Aangetaste planten kunnen inderdaad geuren afgeven. Of ze dit "expres" of gewoon per ongeluk doen is onduidelijk. Vooral predatoren (zoals sluipwespen) reageren daar op: waar een plant aangevroten wordt zijn dus ook prooidieren beschikbaar. Zo roept de plant als het ware de hulp in van de natuurlijke vijand van de belager.

Je bladeren zijn stevig aangetast. Echter het is ook bijna winter (zou het natuurlij al moeten zijn). Ik grijp niet graag in en zou dus zeker het voorjaar afwachten. Grijpt dan de aantasting weer om zich heen kun je nog altijd ingrijpen.

M.vr.gr.,

Ruud

di, 17/04/2007 - 15:14
leva

Nu..het voorjaar..zijn de beestjes nog niet weg en hun aantal is gegroeid. Omdat de planten ervan wegkwijnen heb ik gespoten met Spruzit en dat lijkt ze weinig te deren. Wat nu?

di, 17/04/2007 - 16:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik op de Bayer site zoek valt het mij op dat het bayer tegentype van Spruzit (pyrethrum) niet wordt aanbevolen bij cicades. Zoe eens op deze site naar een middeltje, ze hebben een stuk of wat middeltjes.

https://tinyurl.com/y26bqerr

Ruud

wo, 18/04/2007 - 03:08
leva

Bedankt Ruud..Helaas..Ik ga het met Calypso proberen..ik doe het niet graag..dat spul trekt in het blad..

vr, 13/07/2007 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Nonja, ik heb exact hetzelfde probleem. Op mijn salie zit dezelfde cicade. Heb ook al alles geprobeert athans op biologische wijze, maar niets helpt. Ben dus heel benieuwd of het middel calypso werkt.

Onderwerp gesloten