Voorkom vallen in tuin en woning met deze 3 tips

Als je op een fijne plek woont, huis helemaal naar jouw smaak ingericht, tuin met veel zorg en geduld helemaal opgebloeid, dan wil je er waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven wonen. Of liever zelfs: nooit verhuizen. Nou, is dat heel goed mogelijk.

Het allerbelangrijkste is om het risico op een valpartij zo klein mogelijk te maken. Want hoe fit je nu ook bent, het is voor weinig mensen weggelegd om tot op hoge leeftijd onveranderd kwiek te blijven. Een valpartij kan leiden tot nare complicaties die lang kunnen duren of zelfs helemaal niet meer verdwijnen. Alle reden dus om je huis ‘valproof’ te maken met deze drie tips.

  • Ruim je looproutes op
  • Spullen die je veel gebruikt op heuphoogte (binnen en buiten)
  • Zorg voor goede verlichting

Opgeruimd is veilig
Het lijkt misschien logisch: natuurlijk zorg je ervoor dat je huis en tuin goed begaanbaar zijn. Zonder dat je over dingen heen moet stappen om in de schuur te komen. Of om een iets te grote plant heen moet draaien voor je de deur van de trapkast open kan doen.

Toch blijkt dat de meeste struikelpartijen in en op huis gebeuren. Vaak het simpele gevolg van onopgeruimde looproutes. Als je ervoor zorgt dat de routes die je het meeste neemt in en om huis breed en vlak zijn, verklein je de kans om te vallen aanzienlijk.

Je kan deze checklist gebruiken voor je looproutes:

  • Verwijder drempels in huis. Een doorlopende vloer (bijvoorbeeld een gietvloer) geeft een luxe uitstraling en is veiliger. Heb je granieten drempels die je liever laat zitten? Dan kunnen drempelhulpen t.z.t. een uitkomst bieden.
  • Zijn er spullen, decoraties of planten die routes en doorgangen blokkeren? Zet ze aan de kant. Of, nog beter, ruim ze op.
  • Zijn er buiten stoepjes of op-en-afstapjes die glad worden? Tijd om die heel snel te vervangen voor materiaal dat algwerend is.
  • Laat natte ruimtes voorzien van antislipvloeren.
  • Garage en schuur, kelder en bijkeuken niet vergeten.
  • Wordt traplopen lastiger? Dan is een gebruikte traplift een ideale oplossing.

Tweedehands traplift?
Smienk Trapliften verkoopt moderne tweedehands trapliften, helemaal nagekeken en vernieuwd. Daardoor zijn ze net zo veilig als een nieuwe, maar vaak duizenden euro’s goedkoper.

Makkelijk bij je gereedschap en pannen
De keuken, bijkeuken, schuur en garage, we brengen er nogal wat tijd door. Prettig om dat te kunnen blijven doen toch!
Een simpele maar effectieve manier om de kans op vallen door duizeligheid na bukken en overeind komen te voorkomen is het plaatsen van je meest gebruikte spullen in lades op heuphoogte.
Overzichtelijk, geen positieduizeligheid en zo kan je meteen kritisch door je spullen gaan en alleen te houden wat je daadwerkelijk gebruikt.

Verlichting
Van tuinpad naar voordeur, van hal naar bovenverdieping. Goed zicht door heldere verlichting maakt de kans op een val een stuk kleiner. Zorg er dus voor dat je met name je looproutes goed verlicht. Ideaal zijn slimme ledlampen. Zuinig in gebruik en als je ze op een slimme speaker aansluit kan je alles bedienen met je stem.

Toptip: ledstrips onder je traptreden. Ziet er strak uit en maakt dat elke afzonderlijke trede zichtbaar is.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Inrichting en onderhoud
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.