Japanse Esdoorn wordt plots kaal

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/04/2014 - 15:24
Robertus

Japanse Esdoorn wordt plots kaal

Wij hebben al jaren een Japanse Esdoorn en daar worden de blaadjes ineens gelig van met bruine randjes en dan vallen de blaadjes eraf. Het boompje wordt plots kaal. Alles is zoals alle voorgaande jaren en dit hebben wij nog nooit gehad.
Heeft iemand een idee wat dat kan zijn?

Japanse Esdoorn wordt plots kaal
za, 26/04/2014 - 15:35
pete

Zijn het bepaalde takken ,of is het over gans de boom?

za, 26/04/2014 - 15:35
GreenConnection

Droogte?

za, 26/04/2014 - 18:08
Robertus

Het is over de gehele boom. Nog niet alle blaadjes zijn al verkleurd maar het worden er steeds meer. Ze worden gelig en dan aan de rand een beetje bruin en dan vallen ze eraf.

Het is niet te droog.

za, 26/04/2014 - 20:14
WiPe

Voor de tijd van het jaar is het behoorlijk droog, in combinatie met veel wind. Japanse esdoorns houden niet van droogte en van wind. De symptomen die je beschrijft doen het vermoeden rijzen dat daar het probleem schuilt.

za, 26/04/2014 - 22:50
tuinprins

Droogte lijkt mij niet erg waarschijnlijk. Alhoewel het de laatste tijd op veel plaatsen weinig heeft geregend, denk ik niet dat droogte de oorzaak is. De afgebeelde esdoorn is al een aantal jaren oud en heeft dus wortels die al wat dieper zitten. Bovendien was het vorige zomer veel droger en toen had de plant geen last van de droogte.

Wind zou in theorie kunnen. Blad van Japanse esdoorns wat net is uitgelopen is teer en dus kwetsbaar. Het verklaart echter niet waarom het blad gelig wordt en afvalt. Hetzelfde geldt voor nachtvorst. Het blad zou vorige week geraakt kunnen zijn door de nachtvorst. Dit zou de bruine randen van het blad kunnen verklaren. Blijft echter ook hier het optreden van de gele bladkleur en het afvallen van het blad.

Mijn gevoel (voor wat het waard is) zegt dat we van doen hebben met een of andere schimmelziekte. Welke precies kan ik zo niet zeggen. Kan zijn dat het om verwelkingsziekte (verticilium) gaat. Dit is echter niet zeker want verwelkingsziekte treft bij al wat oudere planten meestal een of meerdere takken, zelden de hele plant. Alleen bij echt jonge planten (beperkt aantal takken) zie je dat de plant in korte tijd afsterft.

Wat voor schimmelziekte het ook moge zijn: er zijn weinig tot geen middelen die een schimmelziekte bij een Japanse esdoorn kunnen genezen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 27/04/2014 - 01:20
Robertus

We zullen het maar afwachten dan, bedankt voor je reactie.
Droogte is het idd. niet en ook de wind zal het niet zijn. De esdoorn staat daar niet op de wind en de grond is nooit droog. Nachtvorst hebben we hier ook niet gehad de laatste weken dus dat zal het ook niet zijn.
Ik hoop dat hij sterk genoeg is en zich dan uiteindelijk zelf hersteld.
Hij is minimaal 15 jaar oud.

Onderwerp gesloten