Eendenkorf geplunderd door kraaien............!!!

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/04/2014 - 17:39
Kokkie@56

Eendenkorf geplunderd door kraaien............!!!

Onze eendenkorf is nu 2 jaar achtereen bebroed door een paartje waterhoentjes.

Dit jaar waren ze wel heel erg vroeg - al eind maart begonnen ze met de nestbouw. De broedtijd is zo'n 3 weken en afgelopen week (week 17) was het zo ver: gepiep van de jongen!

Nummer 1 was dom of had pech, want viel uit de korf. Binnen de kortste keren pakte een kraai in duikvlucht deze lekkernij uit het water............

Kennelijk had de kraai de smaak te pakken.

Gisteren, bij thuiskomst, even gekeken in de korf.

Leeg.

Maar: aan de bovenkant was duidelijk zichtbaar dat met grof geweld de wilgentenen waren vernield door een hongerige/roofzuchtige predator. De kraai?

Mooie boel. Onze eendenkorf als kraaiensnackbar?!

Wie weet of er eendenkorven in de handel verkrijgbaar zijn die een stuk steviger in elkaar zitten dan wilgentenen? Kunststof misschien? Moet wel echt stevig zijn, want kraaiensnavels zijn fors en gaan door 'alles' heen hebben we gemerkt.........

(Al gekeken op internet, maar zonder resultaat.)

Eendenkorf geplunderd door kraaien............!!!
za, 26/04/2014 - 17:46
daucus

Stuk gaas misschien?

za, 26/04/2014 - 17:59
birdwatcher

Geef nu niet de kraai de schuld die heeft ook jongen te voeren.
De plaatsing van de korf is verkeerd,jonge waterhoentjes moeten gelijk in de dekking kunnen vluchten bij gevaar,als ze uit de korf gaan kunnen ze ook niet meer terug in het nest en hebben ze geen dekking.
Ze moeten de korf wel uit want de ouders komen geen voer brengen,ze wijzen het alleen maar aan.
Zorg voor een begroeide oeverzone en de waterhoentjes zullen hier gaan broeden

za, 26/04/2014 - 23:07
JHB65

De jonge waterhoentjes en zelfs de jonge eendenkuikens worden opgevreten door of de karpers of de kraaien of de reigers. Waarom zo? Simpel, er zijn weinig gelegenheden om zich te verschuilen of naar toe te vluchten voor de jonge kuikens in de sloot achter het huis. Hoe leuk ze er ook moge uitzien die jonge vogels, maar niet bij mij achter in de sloot. Geen behoefte om elke keer te moeten constateren dat er weer minder jonge kuikens ronddobberen.

ma, 28/04/2014 - 10:29
RdB

Maar wat moeten de kraaien en reigers dan eten?

Ruud

zo, 04/05/2014 - 00:58
JHB65

Beste Ruud,
De een zijn dood is de ander zijn brood.
Met enige teleurstelling heb ik moeten constateren dat de jonge houtduiven door ? uit het nest zijn geroofd. Overal (dons)veren van een houtduif en vandaag vond ik ook nog kleine donsveertjes van een ? vogeltje op het gazon. Maar ja, van tijd tot tijd zie ik verschillende soorten roofvogels in mijn tuin rondvliegen. Dus, waarom zou ik klagen.

zo, 04/05/2014 - 13:39
RdB

Inderdaad, dat zou ik ook niet weten. Al geloof ik er niks van dat je verschillende soorten roofvogels in je tuin ziet rondvliegen. Buizerds? Sperwers, uilen of zo iets? Zie ik persoonlijk zeker een stuk grager dan die domme duiven. Maar waarschijnlijk bedoel je de gewone alleseters als ekster, gaai, kauw of kraai.
Overigens is het die duiven hun eigen schuld. Hier in mijn tuin vechten duiven en gaaien elk jaar weer om te broeden in de dicht met kamperfoelie begroeide lijsterbes. De duiven (tortels) winnen dat gevecht keer op keer. Als ze dus zo stom zijn hun eigen jongen te laten roven is er meer aan de hand of hebben ze een erg slechte plaats gekozen. Maar zover ik duiven ken zijn ze eigenwijs genoeg om op het zelfde plekje een tweede nest te beginnen. Een paartje houtduiven probeerde hier vier jaar lang een nest te bouwen in een leilinde ondanks dat het er elke keer, soms met eieren er al in, vrolijk weer uitviel. Daar kwam pas een eind aan toen een van de twee door een buizerd werd gegrepen.

Ruud

ma, 05/05/2014 - 23:12
JHB65

Beste Ruud,
Je hoeft mij niet te geloven op mijn geschreven woord. Als ik het zelf maar geloof en mijn ogen bedriegen mij niet. Ik woon niet midden in de stad, maar op het platteland temidden van vele weilanden, akkerlanden en ook waterplassen. Een heerlijke habitat voor (roof)vogels en mens natuurlijk.

ma, 05/05/2014 - 23:27
RdB

Mijn excuses, ik ging ervan uit dat je in de stad woonde waar de kans op een roofvogel natuurlijk erg klein is, een onjuiste aanname mijnerzijds.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag