Luis/beestjes op bijna al mijn plantjes! Help!

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/07/2009 - 11:54
sp13

Luis/beestjes op bijna al mijn plantjes! Help!

Enkele maanden geleden hebben wij onze huidige woning gekocht. De tuin was compleet verwilderd. Door de hele tuin (maar dan ook echt door de hele tuin!) groeide klimop. De tuin stond vol met Lijsterbesse,Vlieren die overal tussen de tegels(zo ontdekte ik later)vandaan kwamen.

Na veel zwoegen is het me gelukt er een overzichtelijk geheel van te maken en ik was dan ook dolgelukkig toen ik onder al die klimop een terras tegenkwam en enkele borders waar ik naar hartelust kon gaan tuinieren (ben een beginner). Ik ben planten gaan kopen en heb ook een hoop gekregen. Mijn tuintje ziet er dan ook steeds knusser en kleuriger uit.

Maar nu....ik ontdek op bijna iedere plant wel een kolonie beestjes.Eerst zag ik zwarte luis op mijn distels zitten, toen ook donkergekleurde beestjes op mij kuiflavendel en gisteren ontdekte ik op mijn duizendschoon allemaal kleine bruine beestjes. In de voortuin op mijn vlinderstruik zie ik ook allerlei zwarte beestjes, lijken op fruitvliegjes en er zat laatst ook een krekeltje/sprinkhaan op.

Wat is hier toch aan de hand? Is dit normaal of ligt het aan de planten, de grond, weersomstandigheden? Is het scahdelijk, zo ja wat moet ik doen?

Alvast bedankt!

wo, 01/07/2009 - 12:22
RdB

Beetje de tijd van het jaar er voor en blijkbaar heb je nog wat weinig luizeneters zoals lieveheersbeestjes. EEn enkel krekeltje kan ook echt geen kwaad, die horen net zo bij een tuin als je bloemen. Indien bepaalde planten erg veel luis hebben kun je ze er met een harde waterstraal een beetje afspuiten, ze keren niet terug. Die beestjes met vleugeltjes zijn ook gewone bladluizen maar dan een generatie met vleugels (ze wisselen elkaar af). M.a.w. vooral niet te veel zorgen maken, veel kwaad doen ze allemaal niet.

Ruud

wo, 01/07/2009 - 12:32
sp13

Fijn! Dat is een geruststellend antwoord, daar hoopte ik al een beetje op!

Ik heb inderdaad nog weinig lieveheersbeestjes in mijn tuin gezien, hoe kan dat? Vinden zij mijn plantjes niet aantrekkelijk, ;) en is er een manier om ze te lokken, behalve de luis in mijn planten?

Groeten

wo, 01/07/2009 - 12:49
RdB

Eerst moet er wat te eten zijn (en dat is er nu), daarna komen de rovertjes pas. Het is vrij gebruikelijk dat een 'nieuwe' tuin eerst behoorlijk aangevallen wordt, hoe minder gif e.d. je spuit hoe sneller er een evenwicht komt tussen de zuigers en de rovers.

Ruud

wo, 01/07/2009 - 13:06
sp13

Tja, eigenlijk klinkt dat ook best logisch, nu je dat zo uitlegt.
Ik heb wel veel vlinders, hommels, bijtjes en van die beestjes die een beetje op wespen lijken, maar dan kleiner en ik geloof dat ze niet steken. (dat zei mijn man tenminste)en een heleboel soorten vliegen, doordat katten onze tuin als kattenbak gebruiken, haha.

Groeten

wo, 01/07/2009 - 14:05
RdB

Die vliegen die op wespen lijken maar niet steken zijn zweefvliegen zoals bijvoorbeeld de blinde bij (is niet blind en geen bij). De larven van de zweefvliegen jagen op...bladluizen! Met andere woorden je hulptroepen zijn gearriveerd.

Ruud

wo, 01/07/2009 - 16:05
sp13

Geweldig! Prachtig dat de natuur dit zelf zo mooi regelt.

Dank je wel!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag