oleander

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/06/2006 - 21:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

oleander

wie heeft er ervaring met een 0leander in de tuin die overwintert?

za, 24/06/2006 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Nerium oleander kan wel wat vorst verdragen, maar een hele strenge winter met langdurig vorst verdraagt hij niet. Ikzelf hou ze zolang mogelijk buiten, daarna tegen het huis onder een afdak. Gaat het dan echt te streng vriezen, dan gaan ze de schuur in, met een vorstbegrenzer aan. Dat komt hooguit 5 nachten per jaar voor.

ma, 26/06/2006 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sinds vorig jaar juni wonen wij in een huis met thuin. Eerst Orleander op balkon in pot gehad, toen we gingen verhuizen direct in de volle grond gezet. Nog niet gebloeid, wel vorstschade gehad dit jaar (bruine bladeren). Wel weer uitlopers op het oude hout, hoop er het beste van. Plant staat va 12.00 tot zonsondergang in de zon, niet in de wind en beschut.

ma, 26/06/2006 - 22:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Staat nu 2 jaar zonder bescherming in de volle grond, ik was hem beu na 10 jaar, (ooit als babytje gekocht) er verschijnt zelfs al 1 bloem dit jaar, maar in een pot groeit hij 10 keer mooier, mooier blad, meer bloemen.
Er hangen ook teveel insekten rond die zn blad lelijk maken.

vr, 30/06/2006 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aantal jaar mijn Oleander in een pot gehad en de laatste tijd, geen enkele bloem meer. Om hem nog een laatste kans te bieden hem toch in de volle grond en volle zon geplant. Zelfs dat eerste jaar al volop bloemen en nu (2 jaar na dato) wederom vol met knoppen.
Vanaf november bescherm ik hem wel met een rieten deken. Gewoon er om heen binden en dat gaat prima.

zo, 09/07/2006 - 15:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oleanders komen van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en hebben in de zomer zodoende hoge temperaturen en veel zon nodig en in de winter gematigde temperaturen (zon onbelangrijk), maar geen echte vorst. Temperaturen tot -2°C kan een sterke plant goed verdragen. Bij lagere temperaturen treedt vorstschade op: bruine bladeren en/of afstervende takken. Mits het wortelstelsel niet bevroren is, zal hij op de oude stam (en vaak vanaf de hoofdwortels) in het voorjaar weer uitlopen. De kans dat hij dan in de zomer bloeit is minimaal.
Een oleander in de volle grond in de tuin plaatsen is dus niet aan te raden, maar niet geheel onmogelijk. Indien je dit wilt doen, zorg dan voor het volgende:
- plaats de oleander op een beschutte plek, waar veel zon komt en zo dicht mogelijk bij huis.
- dek de oleander in de wintermaanden af met vlasdoek (licht- en luchtdoorlatend), zodat de wind geen vat op hem heeft en het relatief warm en vochtig onder het doek blijft.
- dek bij langdurig (strenge) vorstperioden de oleander (en wortelstelsel(!) af met extra isolerende materialen (stro, vlaswol, e.d).
Als je dit opvolgt, zal de oleander wellicht alleen nog sneuvelen bij een heel strenge winter, die we al in geen jaren meer hebben gehad.

zo, 07/10/2007 - 19:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sommige berichten vertellen over de giftigheid van Oleanders. Het in de mond krijgen van alle delen van de Oleander zou zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.
Wie weet er meer over dit onderwerp ?

zo, 07/10/2007 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al 8 jaar staan mijn Oleanders buiten gedurende de winter. Af en toe wat blad en tak verlies door vorst. Maar dat is minimaal. Ze staan in de pot en in de winterperiode zet ik ze tegen het huis, weg van de Oostenwind. Begin van het groeiseizoen wat mest en veel water tijdens de zomer. Ze bloeien elk jaar van mei t/m oktober zeer uitbundig.
Ik zit er aan te denken om ze in 2008 in de volle grond te zetten. Mijn hoekhuis heeft de de lange zijde op het Zuiden. Dan moet ik ze waarschijnlijk alleen beschutten tegen de Oostenwind.

Wat voor grond zou het beste zijn ?

Onderwerp gesloten