Paddestoelen op de wortels van struiken

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/10/2009 - 12:20
kbakker

Paddestoelen op de wortels van struiken

Sinds 3 jaar heb ik hier last van. Ik verwijder deze regelmatig. Daarmee beschadig je ook de planten. Je ziet ze op steeds meer plaatsen komen. Op de wortels, maar ook er omheen. Onder de grond zie je ook de sporen lopen, soms zijn wortelkluiten helemaal witachtig. Op twee meter afstand komen nu deze ook omhoog tussen de wortels. Die op de foto zijn een week geleden nog verwijderd en nu alweer zulke trossen.

Vragen: Is dit schadelijk voor de tuin? Is er een middel om er van af te komen? Kan dit een bedreiging zijn voor de hele tuin?

Grt, Klaas

Paddestoelen op de wortels van struiken
vr, 30/10/2009 - 14:05
RdB

Paddenstoelen zijn slechts de vruchten van de schimmel, verwijderen is dus een volslagen zinloze actie. De meeste paddenstoelen zijn bovendien saprofieten, leven dus van dood materiaal en ruimen dit op terwijl ze mineralen vrijmaken. Andere leven in symbiose met b.v. bomen en ruilen mineralen en suikers uit. Dus gunstig voor de planten, veel orchideeen kunnen zonder niet eens leven. De weinigen die als parasiet optreden zijn zelden te bestrijden. Overigens zijn dat meestal zwakte parasieten die een al zwakke boom aanvallen b.v. Porceleinzwam, Berkenzwam en Honingzwam.
Het aanwezig zijn van paddenstoelen in de tuin is dus meestal een gezond teken en deze bestrijden is het paard achter de wagen spannen.

Ruud

vr, 30/10/2009 - 14:52
kbakker

Ruud, dat klinkt al veel belovender dan waar ik bang voor was.
Alhoewel de paddestoelen alle aan de wortels groeien, verstrengeld tussen de takken en niet los staand in de tuin. Op deze foto zie je dat wat beter. Heb meerdere struiken die er zo uitzien, wortelstam geheel omringd door paddestoelen. Ik zou verwachten dat dit niet goed zou zijn.
Dus gewoon laten staan? Tast dit de struiken niet aan, zodat deze het niet overleven?

Paddestoelen op de wortels van struiken
vr, 30/10/2009 - 15:51
RdB

Zo te zien is dit het Zwavelkopje, typisch een doodhout eter die leeft van de afgestorven delen en deze opruimd.

Ruud

vr, 30/10/2009 - 18:43
Bruine kikker

Wauw wat mooi. Ik vind het geweldig als ik paddenstoelen in mijn tuin heb. Een teken dat de natuur heerlijk haar gang gaat.

Onderwerp gesloten