problemen bast eik

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/08/2005 - 22:10
marcel3point

problemen bast eik

HAllo,

wij hebben in onze tuin een grote eik staan, geschat zo'n 80 a 100 jaar oud. Wij hebben dit huis sinds november 2004. We hebben er eigenlijk niet op gelet maar ongeveer 1,5 m2 bast is lijkt wel verbrand geweest(ik weet dat de vorige eigenaar een ton onder deze boom had staan met verbrande houtresten). Onder de bast zit ruimte en begint te verrotten, de bast is zwartig/donkerder) er zit al schimmel onder en ik kan ongeveer 5mm vermolmd hout van de ker al afschrapen. Weet iemand wat hiet het beste mee te doen, zat zelf te denken aan goed schoon borstelen dat het vermolmde hout er af is en dan van die afdek pasta voor bomen er over heet smeren zodat het vermolmen stopt en de boom zich weer kan herstellen. Ik zou deze boom graag redden daar hij erg mooi staat en het niet aan mij is zo'n imposante boom zomaar om te doen. Als iemend mij op weg kan helpen/ iemand weet die erg veel weet van deze bomen en mij van een passend advies wil voorzien.

Alvast dank, gr marcel

di, 09/08/2005 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag marcel,

Dat lijkt me een goed idee. Maar dan moet je zeker zijn dat de boom schimmelvrij word. Indien nodig de bast behandelen met een schimmelwerend produkt, mocht dit bestaan.
Maatregel die je kan nemen zijn :
zorgen voor een goede ventilatie (de bast proper maken kan helpen) en geef de schimmel geen kans om zich uit te breiden (droog houden dus).
succes

di, 09/08/2005 - 00:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Haal er een hovenier of een bomenspecialist bij.

di, 09/08/2005 - 10:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

dank voor de reactie, ik wil het goed doen zodat de kans op overleven groot is. Weet iemend een goede bomenspecialist tegen de grens met duitsland van groningen/drente?

gr en dank, marcel

di, 09/08/2005 - 11:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt informeren bij een bomenkwekerij, die mensen weten misschien waar (onder) de bomenspecialisten staan.
U kunt informeren bij uw gemeente (plantsoenendienst) zij rooien bomen.....maar hier in ons dorp (sorry, niet in uw streek)heb ik er een gehad die er ook verstand van had, het is dus te proberen.
U kunt natuurlijk ook even op Internet kijken.....

di, 09/08/2005 - 11:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb voor u gekeken op Internet bij boomspecialist........U kunt terecht met al uw bij Copijn.nl.

Zij zijn hierin gespecialiseerd! en zo te zien bieden zij vakwerk.

Veel succes met uw eik.

di, 09/08/2005 - 11:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry er valt een stukje tekst weg:

Met al uw vragen kunt u terecht bij Copijn.nl

Het is allicht te proberen, of zij bij u in de regio werken of dat zij een collega adviseren.

wo, 10/08/2005 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

COPIJN WERKT LANDELLIJK

wo, 10/08/2005 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ondertussen contact gehad met colijn, ze hebben me een prijsopgave gemaakt om eens langs te komen en de grote bomen in mijn tuin te beoordelen. Wellicht zinvol dit geld er in te steken daar deze bomen niet in een jaartje of 10 weer op deze omvang zijn. Indruk van copijn was dat de boom niet snel zal ommoeten als we er voor kunnen zorgen dat deze boom voldoende gezond blijft en zelf de mogelijkheid heefd zich te herstellen. Afsmeren heeft uit ervaring van colijn zoals ik dat voor ogen had geen zin. Ik ga binnenkort eens met colijn samen de bomen bekijken en proberen zoveel mogelijk tips en onderhouds adviesen los te peuteren, indien het noodzakelijk dat er grotere acties ondernomen dienen te worden zal ik samen met colijn een plan van aanpak gaan maken. Ik ben blijk dat ik me op korte termijn geen zorgen hoef te maken, acties blijven nietermin wel noodzakelijk.

Dank voor de vele reacties, mocht iemand aanvullende adviezen omtrend deze boom hebben of een goede link, ik kom graag ingelezen de afspraak met colijn in zodat ik het gevoel en de onderbouwing al heb.

Groet marcel

do, 11/08/2005 - 15:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag marcel,

Wil u ons alsjeblieft op de hoogte houden ?

dank u

di, 30/08/2005 - 00:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

ik ben in gesprek met een van de bomen bedrijven in het midden van het land. Ik zal binnenkort enkele foto's maken om te laten zien wat er speeld. Tot op heden heb ik nog niets ondernomen daar een eik nie zomar om zal vallen(alhoewel bij een van mijn buren 1,5 km verder op is er vorige week een omgegaan die meer dan 2 x zo dik was als de mijne, dit zonder dat er echt wind was en ogenschijnlijk bovengrond prima gezond, mooie kruin etc. kompleet op de wordels afgebroken en om gegaan). Moet meine dus wel in de gaten houden. Ik weet al dat het van belang is dat de wond niet tot onder het maaiveld doorloopt en heb gezien datzich aan de zijkante hout over de wond heen "rolt" en waarschijnlijk de eik zich aan het herstellen is. Zodra ik meer weet laat ik het weten.

gr marcel

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag