vervelende plant in border

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 30/04/2006 - 23:22
Yvonne32

vervelende plant in border

Kan iemand mij vertellen wat voor plant dit is en belangrijker nog hoe ik het weg kan krijgen?
De vorige bewoners van mijn huis hebben dit aan mij nagelaten en het zit echt door mijn hele border heen.
Al meerdere jaren trek ik het zeer consequent uit en soms komen er hele stukken wortel meer maar ik krijg het niet weg. Vorig jaar heb ik zorgvuldig elk blaadje wat maar boven durfde te komen aangestipt met Round Up maar denk maar niet dat deze plant zich daar wat van aantrekt. Het zal ook niet meehelpen dat het ook in de tuin van de buurvrouw zit. HELP!

vervelende plant in border
ma, 01/05/2006 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is het beruchte zevenblad. De enige manier om dit weg te krijgen is tomeloze volharding. Tomeloos omdat U iedere nieuwe scheut die U ziet meteen weghaalt, en volharding omdat U dit jaren moet volhouden. Helaas geen snelle oplossing. Er is bij mijn weten geen gif dat het zevenblad effectief bestrijd.

In uw geval heeft het zevenbladprobleem twee kanten: niet alleen heeft het onkruid zich genesteld in de planten in uw border maar het bevindt zich ook in de tuin van uw buurvrouw. Samenwerking met de buurvrouw in deze zaak lijkt mij dan ook geboden.
Doel van de bestrijding moet het uitputten van het zevenblad zijn. Iedere nieuwe spruit direct weg halen en als de kluiten van planten helemaal vol zitten met de wortels van het zevenblad dan deze planten uit de tuin halen en weggooien. De aanhouder wint ook al lijkt het soms dat U geen vooruitgang boekt. Succes.

Gegroet, de tuinprins

ma, 01/05/2006 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aha, ik begrijp het, gewoon doorgaan waar ik mee bezig was dus. Of verhuizen.................... hahaha

Kan je me misschien ook vertellen wat zevenblad is? Is dat een plant die geplant wordt of een die zomaar ineens opduikt?

ma, 01/05/2006 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zevenblad (Aegopodiuminfo-icon podagraria) komt meestal via zijn wortels de tuin binnen. Vaak door de tuin van de buren! Ik heb echter ook weleens jonge plantjes van het zevenblad gevonden dus ik vermoed dat het ook via zaad kan. Een zaadje kan aan de veren van een vogel blijven zitten en zo in een tuin geraken etc. Kijk ook uit met planten die U van 'vrienden' krijgt.

Als U op Google zoekt, kunt U nog veel meer informatie over het zevenblad vinden. (Wist U trouwens dat men in Japan het zevenblad als een goede bodembedekker beschouwd?)

Gegroet, de tuinprins

ma, 01/05/2006 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijfblad/zevenblad/wilde vlier zijn verschillende namen voor een vervelend onkruid.
Is goed uit de vaste planten te halen.
In de winter de pollen rooien, en de pollen helemaal ui elkaar trekken, je kan nu zo de wortels van het vijfblad er uithalen.

ma, 08/05/2006 - 01:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb mijn tuin meteen omgespit en worteldoek tussen mezelf en de buren gelegd.
Ook aan het testen geweest met verdelgers en Peloussenet (voor tweesporigen) of zoiets heeft toch wel enig effect op mijn testertje ;-)
Hangt nu helemaal slap en doods. Weet dus wel niet op dit ook op gaat voor grotere oppervlakten.

mvg

ma, 08/05/2006 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het blad gaat wel slap hangen en zal straks ongetwijfeld afsterven maar bij zevenblad gaat het om de wortels. En de ervaring leert menig tuinier dat de wortels van het zevenblad niet snel het loodje leggen. Het middel wat U noemt ken ik niet maar als het echt werkt (dus de wortels doodt) dan moet U het de forumlezers zeker melden. Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels. Hopelijk tot wederhoren.

Gegroet, de tuinprins

vr, 12/05/2006 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste allemaal,
Ik ben hardstikke blij met alle antwoorden en tips. Die van het worteldoek tussen mij en de buren ga ik inderdaad maar uitvoeren, dan is het iig niet meer vechten tegen de bierkaai!
In het najaar zal ik de vaste planten waarvan ik weet dat het ook door de wortels moet zitten uitgraven, uitspoelen en ontdoen van hun onderhuurders. Nu vraag ik me alleen af hoe ik dit het beste aan kan pakken bij de pioenrozen, die kan ik dacht ik niet echt veilig uitgraven, de kans is dan groot dat ze het opgeven toch?!
Kan ze daar ook in laten zitten want ze komen niet hoger dan de roos zelf maar dan blijf ik het in mijn tuin houden.

Onderwerp gesloten