Viburnum Tinus blijft dood blad en takken geven

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/06/2012 - 23:01
Frouke

Viburnum Tinus blijft dood blad en takken geven

Beste groenliefhebbers,

Een vraag over mijn Viburnuminfo-icon Tinus; ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Al sinds het begin van dit seizoen tref ik voortdurend dood blad aan in de Viburnum. We hebben de struik al vijf jaar staan en er nooit problemen mee gehad, maar dit jaar lijkt er iets goed mis.

Zoals op de foto's te zien, zit er veel bruin blad in de struik. Ook tref ik al tijdenlang veel blad onder de struik aan, niet alleen dood bruin blad, maar ook gezond groen blad.

In eerste instantie dacht ik dat het vorstschade was. Ik heb gewacht tot de struik begon uit te lopen en heb alle dode takken verwijderd. Het probleem blijft echter terugkomen. Steeds opnieuw sterven er takken af en ligt er veel blad onder de struik.
Gek genoeg geeft de Viburnum tegelijkertijd ook vrij veel nieuw frisgroen blad... ik begrijp er niets van. Het is een wonderlijk gezicht: een gedeelte van de struik is frisgroen, een ander gedeelte heeft dondergroen enigzins hangend blad (hoort dat zo, dat naar beneden hangende blad?) en een ander deel is bruin...

In maart hebben wij het gedeelte van de tuin rondom de struik opnieuw ingeplant. Ik kan me niet voorstellen dat het er iets mee te maken heeft, maar wellicht is het goed het wel te noemen. Vóór de winter, in november, hebben we de grond rondom de struik afgegraven en opnieuw gevuld (met bemeste tuinaarde). Het kan zijn dat we de worstels aan de randen geraakt hebben, maar grote schade kan het niet geweest zijn. De hele winter heeft de Viburnum er mooi bijgestaan.

Ook in maart/april heb ik een aantal wat grotere takken aan de onderkant van de struik verwijderd, omdat deze te veel over de grond hingen en de omliggende beplanting in de weg zat.

Ik hoop dat ik voldoende informatie heb gegeven en iemand mij op weg kan helpen. Ik zou het enorm zonde vinden als de struik afsterft!

Alvast hartelijk dank!

Viburnum Tinus blijft dood blad en takken geven
wo, 06/06/2012 - 11:14
kikkertje

Hoi,

Volgens mij zal het wel een beetje vanalles samen zijn.....
Rond de wortels van een struik wroetelen is niet bepaald goed,op een of andere manier is er altijd schade...en dat ten koste van de struik(die dan ook te groot kan zijn in verhouding van de overgebleven wortels)
In hoever is het bemeste tuinaarde bemest?....teveel bemesting kan zorgen voor verbranding en dan nog op beschadigde wortels is het erger...
Vorstschade zal hij ook wel gehad zoals bij de meeste Viburnums, heb ik dus ook gehad en dezelfde resultaat,bruin blad en fris.
Ik heb de mijne(sta er al 10 jaar)dit jaar een sterke verjongingskuur gegeven en heb dus 1/4 van mijn struik over, die kunnen er best tegen.... en nu staat hij vol met jong fris groen blad....
groetjes,
kikkertje

ma, 11/06/2012 - 22:53
Frouke

Met enige vertraging, maar alsnog bedankt voor je reactie!

Onderwerp gesloten