Vulmiddel voor gat in stam Yucca

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/03/2013 - 12:12
Draco

Vulmiddel voor gat in stam Yucca

De Yuccainfo-icon thompsoniana in de tuin is verbazingwekkend winterhard gebleken en heeft onbeschermd winterse neerslag en temperaturen tot -20°C overleefd. Op de plek van de bloemstengel is een gat ontstaan dat de stabiliteit van de nieuwe kop bedreigd. Het zachte weefsel heb ik er vorige zomer uitgekrabt, maar als er water in komt, kan dit proces zich herhalen en tenslotte de resterende stam ondermijnen. Mijn idee voor een oplossing is om het gat vochtdicht te plamuren met een vulmiddel, waarmee tevens de stabiliteit van de stam wordt vergroot. Ik twijfel alleen of een houtvulmiddel niet te agressief is voor het 'gezonde' stamweefsel? Bestaat er misschien een geschikt middel dat bijvoorbeeld bij de boomchirurgie wordt toegepast?
(Ik zou het aan mijn tandarts kunnen vragen, maar ik vrees voor de rekening:)

Vulmiddel voor gat in stam Yucca
do, 14/03/2013 - 13:46
RdB

Dit soort lapmiddelen maakt de zaak alleen maar erger.

Ruud

do, 14/03/2013 - 14:46
WiPe

Dicht smeren van gaten is nergens goed voor, maar het uitkrabben van het ingerotte weefsel tot op het gezond weefsel zorgt er alleen maar voor dat het gezonde weefsel verder zal gaan inrotten.

do, 14/03/2013 - 15:12
Draco

De bedoeling van dichtmaken is dat er zich geen water meer in het gat kan verzamelen. De structuur van een Yuccainfo-icon stam is anders dan bij een dicotyl. Solitaire groepjes vaatbundels lopen gespreid over de hele stam. Het proces van inrotten komt alleen tot stilstand als het stamweefsel kurkdroog blijft. Een boom met een schors- en onderliggende perifere meristeemlaag (cambium) kan zich herstellen van een beschadiging. Bij een monocotyl is dat anders. Een dicotyl sterft als de meristeemlaag wordt onderbroken, een monocotyl zonder bast groeit wel door. Ik heb hier een Cordyline australis op stam waarvan een aantal jaren geleden aan de basis 10 cm bast is weggerot. Desondanks groeit de plant door zij het trager dan voorheen. Dit duidt erop dat de interne vaatbundels blijven functioneren. Misschien moet ik het gat maar met snelhardend cement vullen, om te beginnen een dun laagje en als dit is uitgehard en droog het gat verder opvullen? Als de plant dit overleeft en doorgroeit zal een nieuwe schort van dode bladeren de laesie aan het zicht onttrekken.

za, 16/03/2013 - 13:17
hent v

Hoi

oude bladeren verwijderen en dan een gat boren schuin omhoog naar de bodem van het gat , zodat het water eruit kan lopen.Rotte delen wegschrapen en dan behandelen met een schimmelwerend middel en goed laten drogen.

gr Hent

Onderwerp gesloten