Waaraan gaan mijn fruitboompjes kapot?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/04/2012 - 20:35
ellenhubert

Waaraan gaan mijn fruitboompjes kapot?

Op bijgaande foto is te zien hoe een perenboompje bij mij erbij staat. De bloesems worden zwart. Verdrogen. Hetzelfde lot treft de blaadjes. Ernaast staat een abrikoos. Deze vertoont vrijwel hetzelfde, alleen blijft de bloesem daar meer in tact. De blaadjes worden aan de rand zwart. Krullen om en gaan dood.

Er is geen luis te zien.

Ze staan beiden in een afzonderlijke pot. Ze staan naast een hederahaag die helemaal vol zit met de bladvlekkenziekte.

Wie o wie heeft er iets zinnigs over te zeggen. Is het de bladvlekkenziekte/schimmel en spuit ik daartegen of is het iets anders.

Dank. Ik zal hieronder nog een foto plaatsen van de abrikoos.

Waaraan gaan mijn fruitboompjes kapot?
vr, 27/04/2012 - 20:36
ellenhubert

En de foto van de abrikoos.

Waaraan gaan mijn fruitboompjes kapot?
vr, 27/04/2012 - 20:45
D_SDennis

Doet me denken aan gebrek aan wortels. Heb je de planten net gekocht en opgepot? Vaak lopen ze uit op hun reserves, maar als er geen wortels tot ontwikkeling komen krijg je zo'n beeld als ik op de foto's zie. Dat kan omdat er bijvoorbeeld geen fijne wortels aan de kluit zaten. Of omdat deze wortels zijn verdroogd tijdens het transport oid.

vr, 27/04/2012 - 21:21
ellenhubert

Ik heb deze boompjes vorig jaar gekocht en ze groeiden prima. Ik heb er een maand of wat geleden wat salie en munt bijgeplant. Maar dat kan het niet zijn lijkt mij....

za, 28/04/2012 - 09:51
tuinprins

Monilia, een schimmelziekte die bloesem- en taksterfte veroorzaakt. Komt de laatste jaren veel voor bij Prunusinfo-icon soorten maar treedt ook op bij appels (Malusinfo-icon) en peren (Pyrusinfo-icon). Ik denk dat er in dit stadium weinig te doen is aan deze schimmelziekte want spuiten met een chemisch schimmelwerend middel is alleen effectief bij het schuiven van de knoppen en het begin van de bloei. De schimmel overwintert op de boom en op het fruit. Aangetast fruit is goed herkenbaar aan de bruinverkleuring met daarop witte puntjes. Zorg dus dat je aangetast fruit snel verwijdert en volgend voorjaar de boom op tijd behandelen met een schimmelwerend middel (al moet gezegd worden dat dit niet altijd helpt). Ook lijkt het mij raadzaam sterk aangetaste takken terug te snoeien tot gezond weefsel.

Gegroet, de tuinprins

zo, 29/04/2012 - 22:01
guy_fruit

Op de eerste foto (perenboom) kan het een aantasting van Pseudomonas zijn.

De tweede foto is onduidelijk. Ik kan er zelfs geen abrikozentwijg in herkennen.

ma, 30/04/2012 - 00:27
peterplant

Inderdaad, de abrikoos lijkt meer op een appel of een peer.
Hou er rekening mee dat de vorst van februari een ware slachting aangericht heeft. Veel planten in pot hebben wortelschade door die vorst en dan kun je ook van dit soort verschijnselen waarnemen.

ma, 30/04/2012 - 09:34
tuinprins

Dat van grote vorstschade aan planten in pot klopt inderdaad maar ik was er vanuit gegaan dat deze boompjes in de volle grond staan (beter lezen Tuinprins!). Daar deze boompjes in pot staan is de kans erg groot dat ze door de strenge vorst van februari aanzienlijke wortelschade hebben opgelopen. Planten lopen dan nog uit op hun reserves maar of ze het redden is afhankelijk van de ernst van de wortelschade.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag