Wat zijn de witte schelpen in de rhododendron?

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/07/2012 - 13:07
dinotje

Wat zijn de witte schelpen in de rhododendron?

Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn. Een maand geleden was de rhododendroninfo-icon van de buren uit gebloed. Daarna lekken allemaal witte schelpen (zie foto) in te komen. Dit hadden we de jaren ervoor niet gezien maar omdat het iets van de plant zelf leek hebben we er eigenlijk geen aandacht aan geschonken. Ook zat het niet op andere planten.

Gisteren keek ik in mijn rhododendron boompje en daar zit het nu ook in. Het hangt onder aan het blad en in het blad is een gat gevreten. We hebben een witte ding van het blad afgebroken. Het heeft de structuur net of het een vruchtje van de plant is. Toen we dat witte ding verder openbraken zagen we kleine zwarte beestjes van 1mm groot ongeveer. Ik weet niet of die beestjes er iets mee te maken of dat ze door die schelpachtige dingen gewoon een goed onderkomen hebben gevonden.

Kan iemand mij vertellen wat dit is en wat ik er tegen kan doen?

Wat zijn de witte schelpen in de rhododendron?
di, 10/07/2012 - 13:55
birdwatcher

Azaleabladgast - Exobasidium japonicum

een heel zeldzame schimmel ,de struik heeft er nagenoeg niet van te lijden en bestrijding is dus ook niet nodig.
Je hebt iets zeldzaams in je tuin ,koester dat en meld het bij Waarneming.nl.

di, 10/07/2012 - 14:34
tuinprins

Dit staat bekend als de oortjesziekte en treedt vooral op als het een beetje broeierig en vochtig weer is. De ene Azaleasoort is er gevoeliger voor als de andere.

Het beste kun je de aangetaste bladeren van de plant halen en in de zwarte kliko doen. Alleen bij zeer ernstige aantastingen kun je overwegen om te spuiten met een schimmelwerend middel, maar ja dat is weer gif en als de infectiedruk hoog is valt het resultaat van een bespuiting meestal tegen.

Die zwarte beestjes hebben er inderdaad niets mee te maken: zij hebben gewoon een plekje gevonden waar ze droog blijven!

Gegroet, de tuinprins

di, 10/07/2012 - 15:02
dinotje

Bedankt voor de reacties.

Ik had al in internet gezocht maar kon niet vinden wat het was. Ben blij dat ik het nu weet.

Gelukkig dat het niet echt schadelijk is voor de plant zelf. Denk wel dat ik die witte dingen eruit ga halen.

Groetjes

di, 10/07/2012 - 16:39
Mosmanneke

Dinotje: heb je eigenlijk de reactie van Birdwatcher wel goed gelezen?

di, 10/07/2012 - 18:08
dinotje

ja die heb ik wel gelezen. Alleen eerst zatten de schelpjes maar in 1 rhododendroninfo-icon en nu in 3. Ik heb nog een rhododendron boompje waar het nu nog niet in zit. Vandaar dat ik dacht dan haal ik die witte dingen er wel uit. (zoals in de andere reactie staat) Ik heb er trouwens nog niks verwijderd dus er is nog niks geleden ;)

Is het dan niet erg dat de andere planten het ook krijgen. Of is het niet 'besmettelijk'?

di, 10/07/2012 - 19:02
Mosmanneke

Zoals Birdwatcher al aangaf heeft de struik er weinig van te lijden. Dus waarom zou je deze bij ons zeldzame levensvorm dan zijn kans niet geven? Als je geïnteresseerd bent in de natuur dan is het bovendien weer iets om te bekijken,te volgen en van te leren. Niet iedereen beseft dat er meerdere levensvormen afhankelijk zijn van de Rododendron en trouwens van alle andere planten in de tuin.

di, 10/07/2012 - 19:34
dinotje

Klopt helemaal! Dat besef heb/had ik niet. Iedereen heeft zo z'n specialiteit. Ik vind bloemetjes erg leuk maar een tuinvrouw ben ik niet. Voordat ik op zoek ging naar wat die witte schelpen waren wist ik niet eens hoe dat boompje heette. Gelukkig hing het kaartje er nog aan. Ik heb het boompje gekocht omdat ik het wel een mooi ding vond. Weet ik veel hoe dat allemaal werkt :P
Vond die witte dingen wel een aparte verschijning en was erg benieuwd wat het was. Zoals ik met alles doe, ging ik het opzoeken op google. Maar daar kon ik er niks over vinden.

Gelukkig dat er een forum voor dit soort dingen bestaat. Ben erg blij dat ik nu weet wat het is en dat het geen schade aanricht. Leuk dat het iets zeldzaams is. Ik ga het behouden en melden bij die site!

Thnxx ;)

di, 10/07/2012 - 20:50
tuinprins

Zo zeldzaam zijn die 'oortjes' niet. Als dit weertype aanhoudt zullen er hier ongetwijfeld meer vragen komen over 'witte schelpen' in iemands azalea.

Gegroet, de tuinprins

di, 10/07/2012 - 22:16
dinotje

Ow haha nu weet ik het ook niet meer.

Maar ik heb nog een vraagje of eigenlijk 2.

- Kan het overgebracht worden op een andere azalea?
- Gaan die oortjes ook weer vanzelf weg?

groetjes

di, 10/07/2012 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zie azalea en rhododendroninfo-icon staan? Komt het op allebei voor?

wo, 11/07/2012 - 00:52
birdwatcher

Azalea bestaat niet meer worden nu allemaal Rhododendroninfo-icon genoemd.

wo, 11/07/2012 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daar geloof ik niets van!

wo, 11/07/2012 - 08:46
tuinprins

Is toch echt zo! Maar een plant die altijd bekend stond als Azalea wordt natuurlijk niet van vandaag op morgen Rhododendroninfo-icon genoemd omdat de botanici in hun wijsheid hebben besloten dat Azalea's toch Rhododendrons zijn. Er kunnen decennia over heen gaan aleer die nieuwe naamgeving echt is ingeburgerd.

De oortjesziekte treedt op bij de groep van Japanse Azalea's en zien we niet bij de 'traditionele' rhododendrons.

De oortjesziekte kan zich naar andere bladeren verspreiden. Dit geschiedt vooral door water/regen. Als er een waterdruppel op zo'n oortje komt en die komt daarna op een ander blad terecht dan kan het schimmelsporen meenemen en het blad aantasten. Daarom is het raadzaam om alle aangetaste bladeren te verwijderen.

De oortjes gaan niet vanzelf weg. Wel kunnen ze indrogen waardoor ze harder en kleiner worden. Ze verkleuren dan ook van groen naar bruin.

Gegroet, de tuinprins

wo, 11/07/2012 - 10:08
dinotje

Oke bedankt je voor je reactie!

Voor de naam van het boompje heb ik nog even een foto gemaakt van het kaartje. Daar staat inderdaad groot Rhododendroninfo-icon op.

Wat zijn de witte schelpen in de rhododendron?
wo, 11/07/2012 - 10:40
birdwatcher

niet goed opgelet Prik?

wo, 11/07/2012 - 12:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vind je nog steeds aardig.(?)

@ Dinotje: bedankt voor de foto. (met tussen haakjes Japanse Azalea:)

wo, 11/07/2012 - 18:53
dinotje

haha graag gedaan hoor ;)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag