Witte zachte "dingen" op leiboomblaadjes

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/05/2005 - 01:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Witte zachte "dingen" op leiboomblaadjes

Sinds een paar dagen hebben wij witte met een bruin stukje zachte sponsachtige "dingen" op het blad, ik zat te denken aan wolluis maar als ik op internet ga zoeken zien die er toch anders uit.
Weet iemand misschien wat dit is?

do, 02/06/2005 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het klinkt toch echt als wolluis. Kleeft het blad ook? De lindes bij ons in de straat hebben er namelijk ook last van. Je moet er wel tegen spuiten, want anders wordt het blad geel.

vr, 10/06/2005 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het gaat hier om Wollige Dopluis oftewel Pulvinaria hydrangeae (hydrangeadopluis). In wittige ´sponsachtige´ zitten de eitjes. De jonge dopluizen gaan zich verspreiden over de bladeren en overwinteren op de takken. In het voorjaar migreren ze weer naar de ´verse´ bladeren. Biologische bestrijding is mogelijk met Exochomus quadripustulatus, ook wel Viervleklieveheersbeestje genoemd. De adulten leggen de eitjes in de wollige eimassa van de dopluis en de larven van dit inheemse lieveheersbeestje zijn erg vraatzuchtig en eten veel vooral jonge stadia van de wollige dopluizen op. Daarnaast komt er ook nog een inheemse sluipwesp voor, Coccophagus spp. Deze sluipwesp parasiteert de kleinere stadia van wollige dopluis. http://www.entocare.nl/nl/foto's/Pulv_hydr.htm

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag