Zieke pruimenboom

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 31/07/2019 - 13:33
Judith91

Zieke pruimenboom

Hoi,

Recentelijk heb ik een verwilderd tuintje met een pruimenboom gekocht. Deze ziet er niet meer heel gezond uit. Ik kom er zelf niet goed uit, weet iemand waar deze boom last van heeft? 

De vrucht heeft hele kleine gaatjes waar hars uitkomt. Ik zie echter geen rupsen of aantasting rondom de pit (als het pruimenmot zou zijn). Op de schil zitten ook rode vlekjes. (zie foto's) 

Daarnaast heeft het blad gaten en krullen de bladeren aan het einde van de scheuten op en sterven op sommige plaatsen af. Ik heb gezocht naar luizen, maar niet echt gevonden. 

Kan iemand me helpen? :)

Groetjes, Judith 

Buitenkant vruchten met vlekken en hars
Binnenkant vrucht
Aangetast blad
wo, 31/07/2019 - 19:33
peterplant

Het gekrulde blad is wel veroorzaakt door bladluizen, maar waarschijnlijk zijn de luizen voor dit jaar al verdwenen of opgegeten door natuurlijke vijanden.
Gaatjes in het blad kunnen veroorzaakt zijn door rupsjes of door hagelschotziekte ( schimmeltje). Niets om je druk om te maken.
Hars uit takken kan duiden op gomziekte. In de vruchten komt het regelmatig voor bij Victoriapruimen. Waarschijnlijk veroorzaakt door schommelende groeiomstandigheden. Kan ook zijn dat er rupsjes in de vruchten zitten (pruimenmot). Uit de wondjes kan dan ook gom komen.

Onderwerp gesloten