zieke (schiet)wilgen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 12/08/2006 - 17:49
marizzka

zieke (schiet)wilgen

Wij hebben aan de rand van een sloot (bij een weiland) een rij wilgen staan die nu stuk voor stuk dode takken hebben. De bomen krijgen steeds meer dode vertakkingen en lijken langzaam af te sterven. Ik heb iets gelezen over watermerkziekte. Zou dit het kunnen zijn? En zo ja, hoe kunnen we dit verhelpen? Graag horen we de mogelijke oorzaak en wat we er aan kunnen doen. Bedankt.

za, 12/08/2006 - 21:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gezien het probleem wat goed wordt omschreven door u, lijkt het inderdaad op watermerkziekte ook wel verwelkingsziekte onder wilgen genoemd.

Het probleem wordt veroorzaakt door een bacterie ( Brenneria Salicis).

De bacterie veroorzaakt een verstopping in de houtvaten. Bij aansnijding van het aangetaste hout zie je een doorzichtige glazige verkleuring, ook zie je dat er vochtuittreding en een bruinverkleuring ontstaat.

Wat te doen, eigenlijk kun je het beste al het aangetaste hout verwijderen afvoeren of verbranden. Blijven er dan geen bomen over of gaan ze toch dood is het beter een andere boom te planten er zijn nog wel wat optie's (maak snoei gereedschap goed schoon om besmetting naar andere planten / bomen te voorkomen)

Succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag