ziekte in de pruimenboom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/09/2012 - 15:41
petra_broeksma

ziekte in de pruimenboom

Ik heb in mijn tuin een pruimenboom staan van ongeveer 12 jaar. Na de bloesem werden de bladeren van een grote tak geel en vielen af. Verder zag ik dat de pruimen plakkerig werden verm door de mot of vlieg. Nu is van 1/3 deel van de boom de bladeren geel en vallen die ook af. De drie takken zijn volgens mij dood. De bladeren van de rest van de boom zijn groen maar hebben kleine gaatjes. De bast van de stam barst over de lengte. Ik heb al gezocht naar de mogelijke ziektes maar kon niets vinden. Waar heb ik mee te doen en wat kan ik doen om mijn boom nog te reden.

za, 08/09/2012 - 00:38
guy_fruit

Vermoedelijk zijn er meerdere aantastingen van ziekten en plagen aanwezig:
- pruimenmot of pruimenmade
- pruimenluis en honingdauw.
- mineerrupsjes
Op een erg droge grond kan uw pruimenboom zijn bladeren laten vallen om te voorkomen dat hij uitdroogt.
Tip:
https://tinyurl.com/yxofmstr

za, 15/09/2012 - 17:35
petra_broeksma

Hallo Guy,

Hartelijk dank voor de reactie. We hadden zelf ook al aan meerder ziektes gedacht. Mieren kunnen inderdaad de oorzaak zijn en we gaan er ook alles aan doen om dat te voorkomen.
Enige wat rest is de vraag; de boombast die barst is dat een natuurlijk iets of een ziekte? Ik heb het n.l nog niet eerder kunnen constateren.
Voorlopig nog niet omzagen en bodem saneren eerst eens kijken hoe de boom gaat reageren op snoeien [winter] en de therapie die we toepassen.

Vriendelijke groet Petra

ma, 17/09/2012 - 00:18
guy_fruit

Petra,
Boombast die barst en loskomt kan veroorzaakt zijn door strenge nachtvorst in combinatie met een zonnige dag. (= vorstscheuren)
Om dit probleem te voorkomen kan u de stam insmeren met een soort van witkalk .
Tip: https://tinyurl.com/y26g55b4

ma, 17/09/2012 - 10:54
WiPe

Boombast die los komt kan nog heel andere oorzaken hebben dan vorstschade. Dat zou bijvoorbeeld ook het gevolg kunnen zijn van wortelschade, bv als gevolg van graafwerken, plaatsen van verharding of zelfs een (tijdelijk) te hoge grondwaterstand.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag