Ziekte rhododendron

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/04/2009 - 11:41
Hanneke63

Ziekte rhododendron

Mijn Rhododendrons gaan er langzaam allemaal aan. Ik heb 2 jaar geleden 16 stuks laten planten. Er zijn inmiddels 3 van dood. Ik zie op dit moment weer 5 in verregaande staat en die tasten weer degene er vlakbij gelegen aan. Weet iemand raad?
Ik kan maar 1 foto toevoegen maar heb de ergste, waar nog wat leven inzit hieraan geplakt. Ik weet niet of ze allemaal dezelfde ziekte hebben omdat in een ander gedeelte van de tuin de bladeren beginnen te verkleuren met bruine ronde stippen.

Alvast hartelijk bedankt voor antwoord.

Ziekte rhododendron
wo, 22/04/2009 - 17:39
RdB

Zo op het eerste gezicht (de foto is niet erg duidelijk) ijzergebrek als gevolg van het aanplanten van Rhododendrons in daarvoor niet geschikte, kalkrijke, grond. Is de grond wel zuur genoeg? Groeien andere zuurminnende planten er wel goed? Of juist kalkminnende? M.a.w. welke planten doen het daar lokaal wel erg goed, dan kunnen we wellicht een indruk krijgen.

Ruud

wo, 22/04/2009 - 20:36
tuinprins

Ik denk dat uw Rhododendrons last hebben van phytophtera. Dit is een schimmelziekte die de wortels van de planten aantast. Vooral op plaatsen met slechte drainage treedt phytophtera op. Tegen phytophtera is geen bestrijdingsmiddel voorhanden. Het valt af te raden op de plek van de dode/aangetaste rhododendrons nieuwe rhododendrons (of andere planten die behoren tot de ericaceeenfamilie) te planten. Deze schimmel blijft namelijk een aantal jaren in de grond zitten.

Gegroet, de tuinprins

do, 23/04/2009 - 00:26
Hanneke63

De tuin is 2 jaar geleden door een erkend hovenier aangelegd. Daarbij is grond afgevoerd en nieuwe grond gelegd. Ik mag aannemen dat de samenstelling van deze gond goed is. Zeker omdat de hovenier voor een andere gedeelte van de tuin weer een andere samenstelling grond heeft gebruikt.

Antwoord op de vragen:
Bodembedekkers groeien hier heel goed. Ik heb daar in het ontwerpplan de Pachysandrainfo-icon terminalis staan. Verder staat in de buurt als klimplant de Hedra helix 'Hibernica' deze doet het ook heel goed.

Vervolg toelichting:
Onder de bodembedekkers lag nog bladafval van eikenbomen die in de buurt voorbij perceelgrens staan (15 meter).
We zijn dat nu aan het weghalen.
Ik hoor zojuist dat bij het verwijderen van dat eikenblad ook 2 kleine slakjes in de buurt zijn gevonden. Kan dat ook de reden zijn?

Ik heb de foto's ook online geplaatst, wellicht is dat duidelijker:
http://tinyurl.com/cpodcd
http://tinyurl.com/d86znv

Als ik nog vragen kan beantwoorden dan hoor ik het graag. In ieder geval allebei alvast bedankt voor jullie antwoorden.

do, 23/04/2009 - 09:20
tuinprins

Met slakken heeft deze aantasting niets van doen. Ik denk nog steeds dat het een aantasting door phytophtera is. Als de drainage op de genoemde plek goed is dan kan het zijn dat de planten de ziektekiemen bij zich hadden. De planten zien er dan niet ziek uit maar hebben wel een grote kans om ziek te worden, vooral als de standplaats matig tot slecht is.

Een tweede mogelijkheid is dat er veel larven van de taxuskever in de kluit zitten. Deze vreten aan de wortels waardoor de plant minder voedsel kan opnemen. Op de foto zie ik de karakteristieke vraat van de taxuskever aan het blad van de Rhododendroninfo-icon. Ik zou de aangetaste plant eens uit de grond halen en de kluit inspecteren op de larven van de taxuskever. Gebruik Google Afbeeldingen om een afbeelding te vinden van deze larve (zoeken op larve taxuskever ). De taxuskever is een grote plaag in Nederland aan het worden waar vooralsnog geen ECHT effectieve middelen tegen zijn.

De genoemde bodembedekkers zijn een soort onkruid die veel minder hoge eisen stellen aan de grond dan Rhododendrons. Rhodo's verlangen goede grond en moeten altijd geplant worden met turf om een goed resultaat te krijgen.

Gegroet, de tuinprins

do, 23/04/2009 - 11:34
Hanneke63

Bedankt voor je antwoord. ik heb een rhododendroninfo-icon eruit gehaald en nader geïnspecteerd. Ik zie geen larve volgens de foto's in Google van de Taxuskever. Ik zie wel kleine gele bolletjes. Ik heb een foto toegevoegd:

http://tinyurl.com/d3evbr

Verder heb ik ook de onderkant van de bladeren van deze plant van dichtbij genomen, zie:

http://tinyurl.com/dbtgs2

Daar zijn wel bruine vlekken te zien. Die vlekken zijn anders dan de rhododendrons heeft op een andere plek in de tuin. Daar heb ik ook een foto van genomen:

http://tinyurl.com/c59lc8
http://tinyurl.com/dhhkwx

Sorry, ik weet niet hoe ik het onderstaande vetgedrukte lettertype naar normaal kan zetten.

Daarnaast stond er ook één die helemaal kapot was gegaan. In de wortels zijn ook een aantal gele bolletjes te vinden. Kan natuurlijk ook mest zijn?:

http://tinyurl.com/dbzfxa

Als ik het zo overzie, dan heb ik een best groot probleem. Bijna alle rhododendrons zijn al op een aantal plaatsen aangetast. Misschien dat een behandeling en snoeien nog kan helpen. Maar wellicht is na diagnose dit ook niet meer te doen. :(

do, 23/04/2009 - 11:44
RdB

Die bolletjes zijn denk afkomstig an osmocote o.i.d.

Ruud

do, 23/04/2009 - 14:12
Hanneke63

Ja, dat was ook één van mijn vermoedens. Blijft dan over dat het phytophtera is. Hoe gaan we daarmee om? Ik begrijp dat dit heel moeilijk is.

Spuiten helpt dus niet, en de schimmel blijft een aantal jaar in de grond zitten. De reeds aangetaste struiken moeten dus weg.

De struiken die niet aangetast zijn, tast de schimmel die alsnog aan als ik de rest verwijder?
Ik bedoel, gaat die schimmel ook verder als het aangetaste gedeelte verwijdert is?

vr, 24/04/2009 - 09:21
tuinprins

Na bestudering van de foto's ben ik geneigd mijn mening te herzien. Het lijkt erop als zijn de rhododendrons geplant in Cocopeat of een medium wat hier sterk op lijkt. Cocopeat is totaal ongeschikt om het plantgat voor zuurminnende planten (zoals rhododendrons) te verbeteren omdat het niet de juiste zuurtegraad heeft. Cocopeat is zeer geschikt voor kalkminnende planten zoals olijfbomen maar niet voor rhododendrons (kalkvliedend).

De reden dat ik niet in de eerste plaats aan deze mogelijkheid heb gedacht ligt in het gegeven dat deze tuin is aangelegd door een erkend hovenier en daardoor dacht dat het plantgat verbeterd zou zijn met turf. Bovendien is phytophtera op dit moment een van de meest voorkomende ziektes onder rhododendrons (alhoewel de hier aangeplante soort, 'Cunningham's White', er minder vatbaar voor is) en de vale kleur van de bladeren van de planten in kwestie op deze ziekte wijst.

Wat nu te doen? Ik zou aan de bel trekken bij het bedrijf dat de tuin heeft aangelegd en daar mijn beklag doen. Ik vind dat de planten die er slecht uitzien vervangen moeten worden. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen en herinner het bedrijf eraan dat zij erkend zijn en dat dit keurmerk bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Desnoods ga je naar de organisatie die dit keurmerk uitgeeft.

Gegroet, de tuinprins

vr, 24/04/2009 - 10:32
Hanneke63

Bedankt voor dit antwoord.

Ik had gisteren alvast een berichtje naar de hovenier uitgedaan met de melding dat hij vorig jaar een aantal rhododendrons heeft vervangen maar dat dezelfde gewoon weer kapot gaan. Daarnaast heb ik aangegeven dat het naar alle waarschijnlijkheid phytophtera is. Ik zal eerst het antwoord afwachten voor ik hem confronteer met deze hernieuwde inzichten, tenzij dit antwoord te lang op zich laat wachten.

In ieder geval bedankt voor de deskundige inbreng. Ik stel dit zeer op prijs.

wo, 29/04/2009 - 18:06
Hanneke63

De hovenier is langsgeweest. Deze zegt dat hij nooit cocopeat gebruikt. Wel stelt hij dat we turf rond de rhododendrons moeten leggen. En we moeten culterra strooien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag