bolesdoorn

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 20/10/2006 - 01:11
wolf60

bolesdoorn

In mijn tuin staan 3 bolesdoorns. Ik doe wat ik ergens las: ik snoei ze om het jaar in het vroege voorjaar. Twee daarvan zien er goed uit, maar de middelste is een gedrocht! De buitenkant van de bol gaat nog wel, maar midden boven steekt een bos takken zo'n anderhalve tot twee meter recht omhoog! Die zijn gewoon letterlijk uit hun dak gegaan dit jaar. Wie heeft een advies? Is 'snoeien' 'groeien' of moet ik die takken juist flink kortwieken? Wanneer is de beste tijd? Daar hoor ik verschillende berichten over i.v.m. bloeden. Heel graag advies!
Jeannette

vr, 20/10/2006 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vermoed dat de bolesdoorn op een echte esdoorn geent is en dat de echte uitloopt. Het enige dat er op zit is deze takken weg te knippen en zodra je ze weer ziet verschijnen ze te blijven weghalen. Ze zijn namelijk sterker dan de geent boom.

Ruud

ma, 23/10/2006 - 21:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het goed is zie je wel wat verschil in het blad....

ma, 23/10/2006 - 23:37
wolf60

Ik heb nog eens goed gekeken: de bladeren zijn gelijk aan de rest van de kroon (nou ja, kroon...) en de takken die zo recht omhoog wijzen, ontspruiten net als de rest van de kroon (nou ja, enz.) bovenaan. Mijn vraag is: juist wel of niet kortwieken? En dan ook: wanneer? Vandaag las ik weer ergens dat je een esdoorn nu (in de herfst dus) moet snoeien. Wie weet het?
Jeannette

di, 24/10/2006 - 13:50
mar.ko

Hallo Jeanette,

Acers zijn bloeders. Dat betekent dat als je ze wilt snoeien, dat je dat nu moet doen en in ieder geval voor 21 december!
En niet in het voorjaar. Ze gaan dan bloeden en kunnen zelfs doodbloeden als je pech hebt.
Eigenlijk hoeft een bolesdoorn niet eens gesnoeid te worden, maar het kan wel.
Snoei je teveel (meer dan 20 %), dan ontstaat er een groeireactie en zal de boom lange rechte takken gaan vormen die dunner en wateriger zijn en dus kwetsbaar voor wind en regen (waterlot). Dat zijn w.s. die lange takken die boven de boom uitsteken.
Als je het goed wil krijgen zou ik ze 1 x door een professional laten snoeien en goed kijken en vragen hoe verder te handelen.
Waarschijnlijk zal die geleidelijk aan het waterlot weer gaan wegsnoeien, waarbij je dus uit moet kijken niet over die 20 % heen te gaan anders krijg je weer opnieuw waterlot.
Dat betekent w.s. dat het een meerjarenplan zal worden om het goed te krijgen.

Succes ermee!
Marja

do, 26/10/2006 - 18:44
mar.ko

Nog even een aanvulling:

Er wordt soms ook gebruik gemaakt van het verschijnsel: waterlot.
Dit verschijnsel zie je bij knotvormen.
Dus je zult voor je zelf moeten bepalen of je de natuurlijke groeiwijze wilt (wilt herstellen) of knotvorming, waar juist door sterk terugsnoeien van de kroon een sterke groeireactie volgt. En je van die dunne rechte staken krijgt. Het is maar wat je wilt.
De knotvorm is gevoeliger voor wind, vorst en ziektes.
Meestal wordt er 50 % van de kroon geknot en het jaar daarop de andere helft.

Groetjes,
Marja

vr, 27/10/2006 - 11:35
wolf60

Hartelijk dank voor je antwoord! En ja, ik wil op die plek de drie knotvormen in stand houden, dus ik zal moeten leven met de middelste lelijkerd en er het beste van maken. Nogmaals dank!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag