het snoeien van een 15 jarige kastanje

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/11/2004 - 13:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

het snoeien van een 15 jarige kastanje

Doordat ik 15 jaar geleden een inschattingsfout heb gemaakt bij het planten van een kastanje moet ik nu helaas maatregelen nemen.
De boom staat te dicht bij ons huis (ongeveer 3 meter). De lengte is inmiddels ongeveer 8 meter en de omtrek van de stam is nu 80 cm.

Eigenlijk wil ik kappen voorkomen en daarom zou ik op deze wijze graag van deze of gene advies krijgen of en zo ja wanneer het mogelijk is een kastanje te knotten op b.v. een hoogte van 3 meter.

Dank (ook namens de kastanje?)

vr, 12/11/2004 - 16:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

een tamme kastanje(ik veronderstel dat het een tamme is) kan je snoeien late herfst-winter als de boom in rust is; je kan er ook de kop uitzagen zodat zich nieuwe takken( en eventueel een nieuwe hoofspil) vormen; gezien de afmetingen die je opgeeft zou ik er toch maar een gespecialiseerd iemand bijhalen of wel zorgen voor voldoende hulp (twee personen)
groetjes

za, 13/11/2004 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt ook mij zeker geen doe het zelf klus als je hier geen ervaring mee hebt.

zo, 02/01/2005 - 21:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het toppen van een boom staat gelijk aan het knotten van een boom en het doet de boom geen goed. mocht je nu willen knotten doe dit dan svp op zijn minst eens in de 5 jaar anders WORDT DEZE BOOM GEVAARLIJK!
De ENIGE GOEDE manier om nog iets met deze boom te doen is opkronen; u haalt de onderste takken helemaal weg totop de stam dit doet u om de paar jaar u kunt steeds hoger gaan want de boom groeit ook steeds hoger. uiteindelijk heeft u dan over een aantal jaren eenprachtige boom boven het huis. en groeien niet de takken bij u naar binnen. let wel op dat er altijd 2/3 lengte kroon moet staan op 1/3 kale stam. dus wanneer de boom 12 meter hoogh is mag u max. 4 meter kale onderstam hebben. is de boom tot 15 meter gegroeid dan kunt u weer een meter van de onderste takken wegnemen zodat u 5 meter takvrije stam heeft. Dit is de enige goede manier meter

di, 04/01/2005 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoewel Tarzan natuurlijk gelijk heeft, wil ik er toch efkes op wijzen dat kastanje (en ik ga er van uit dat het hier nu niet over de paardenkastanje gaat, dat is ten slotte een heel andere boom) traditioneel in Frankrijk en Engeland in hakhoutculturen gekweekt wordt. om de tien jaar worden die bomen geknot tot tegen de grond. Je zou in principe hetzelfde doen op een stamhoogte van 2 à 3 meter, maar ik raad je dan toch wel aan dat regelmatig te herhalen, en te beginnen met een boom die niet meer dan 10 cm doorsnede heeft. dikkere bomen knotten is geen optie, zeker niet met kastanje.

vr, 11/03/2005 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Opkronen is inderdaad de beste manier!

do, 08/11/2007 - 11:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben een kastanje (geen idee welk soort, geen bloesem en geen vruchten) die 7 jaar geleden is geknot op 5 meter hoogte.

Inmiddels is alweer een enorme boom ontstaan met een kruin van zeker 8 meter doorsnee (bovenop die 5 meter). De stam is 60 cm doorsnee onderaan.

Dus mijn ervaring is dat het knotten heel goed wordt doorstaan.

Ik ben van plan de boom binnenkort zelf weer te knotten omdat hij veel te groot is voor deze plek (3 meter van de voorgevel, pal aan de straat).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag