het snoeien van vijgebomen (struiken)

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/10/2004 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

het snoeien van vijgebomen (struiken)

Op ons terrein (onlangs gekocht) staan oude vijgenbomen. Er is ongeveer 20 jaar niets aangedaan en de struiken hebben zich een weg naar het licht gebaand. Darhalve bestaat de struik uit hele lange kale stammen met aan de uiteinden blad en veel vruchten. De vruchten zijn echter niet te eten omdat ze hoegenaamd geen vruchtvlees bevatten en droog zijn. Kunnen wij deze struiken helemaal terugsnoeien zodat zij 'opnieuw' kunnen gaan uitbotten?

vr, 01/10/2004 - 16:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij kun je ze gewoon terugknippen. En vijgen moeten minstens een jaar aan de plant blijven voor ze rijp zijn. Dus kleine vruchten die nu aan de plant zitten zijn pas volgend jaar augustus rijp. Daarbij moeten ze wel aardig wat zon krijgen.

vr, 01/10/2004 - 16:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je wil snoeien in elk geval wachten tot de vijg in rust is en het blad eraf, dus eind november tot ongeveer januari, als je te laat snoeit kan de vijgeboom gaan bloeden.

za, 13/11/2004 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

sorry hoor, maar degene die reageert met het advies dat de kleine vijgenvruchten pas volgend jaar rijp zijn, dus te eten zijn heeft het mis! In de herfst verliest de vijg eerst zijn bladeren en dan.... zijn vruchten.

ma, 22/11/2004 - 20:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb begrepen dat er zo'n dikke tachtig soorten vijg-achtigen zijn. Je hebt eetbare en on-eetbare.
De soort die ik in de tuin heb staan overleeft een beetje vorst wel en groeit lekker door in de zomer, maar met de bladeren vallen de vruchten er af. Niets aan verloren, het zijn toch niet de lekkere vruchten die je verwacht.
Heel anders dan wij vroeger in de sub-tropen hadden staan. Misschien zijn uw vijgen ook alleen maar 'voor de sier'? Wat let u dan om flink te snoeien?

Onderwerp gesloten