Hoe kan deze plant gesnoeid worden?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/02/2008 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe kan deze plant gesnoeid worden?

Hallo,

Ik heb de vraag hier al eens gesteld, maar ik heb nu een manier gevonden om een foto van het desbetreffende plantje te maken. Een aantal stukken van de plant zijn nu ruim 40 - 50 cm geworden en het is niet meer doenbaar. Ze zijn zo lang dat ze zichzelf niet meer kunnen dragen en ook een stokje als steun helpt niet meer. Daarbij komt ook nog dat aan de onderkant, tegen de bodem dus, de blaadjes altijd verdrogen en afvallen, waardoor je een echt vreemd (en niet zo mooi) zicht krijgt.

Dus mijn vraag: hoe kan ik deze plant snoeien / korter maken.

FOTO 1: https://tinyurl.com/y2v8wkvl
FOTO 2: https://tinyurl.com/y6fswyeh

Is het mogelijk om hem gewoon korter te knippen zonder dat hij zal kapot gaan? Kunnen de afgeknipte stukken eventueel bewaard worden en wortel doen krijgen? Is het mogelijk om te plant wortels te doen krijgen vlak boven het kale stuk? Etc, etc.

Alle hulp is welkom om mijn ooit zo mooie plantje terug in vorm te krijgen!

Alvast bedankt,
Probleemplantje

do, 17/01/2008 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

halo, ik weet niet welke plant het is, maar het lijkt mij dat u de toppen eruit kunt snoeien. ik dacht wat zijscheuten te zien op de foto...? als deze er in zitte kunt u m vlak boven deze scheuten afknippen. aangezien er nogal veel stengels op de plant zitten is t misschien de moeite waard om t er bij 1 stengel te proberen. echt helemaal zeker weten doe ik t niet. maar er zijn maar weinig planten die echt dood gaan van snoeien. misschien dat er nog mensen zijn met andre tips. groeten alexander

vr, 18/01/2008 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Senecioinfo-icon kleinia, zoals deze plant heet, verliest altijd wel blad aan de onderzijde. Soms zelfs veel tegelijk, zodat er een palmachtig boompje onstaat. Je kunt de plant heel goed terugsnoeien; hij loopt dan weer prima uit op de plek waar je hem terugknipte. De stekken kun je na een paar dagen drogen in zandige potgrond laten bewortelen.

vr, 18/01/2008 - 09:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi en bedankt voor de tips. Ik zal het bij 1 stukje alvast proberen, dus gewoon waar je wil afknippen en het stekje enkele dagen laten drogen. Maar moet je het daarna dan niet eerst in water laten wortels krijgen of kan je het effectief gewoon onmiddelijk zonder wortels in aarde planten? (Valt het op dat ik er echt niet veel van ken?)

vr, 18/01/2008 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, niet in water. Deze pant valt onder de vetplanten en kan direct in aarde wortelen. Mogelijk zal de stek best wat blad verliezen, maar dat groeit er wel weer aan.

di, 05/02/2008 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik hier nog eens. Met 1 stuk van de plant heb ik geprobeerd om het af te knippen en gewoon in aarde (zanderige vetplanten aarde) te steken. Dit is nu 2 weken geleden en het stekje staat nog zeer mooi. Maar ik heb eens gekeken en er zijn nog geen scheutjes ofzo van wortels. Hoe lang duurt het gemiddeld eer zo een stekje beginnende wortels zou moeten krijgen? Is het normaal dat er nog totaal niets te zien is?

Ik vraag dit omdat die stekje een test is. Als het wortels krijgt, ga ik de hele plant behandelen (die staat nu nog zoals voorheen). Ik durf het eigenlijk nog niet met de volledige plant te doen, uit angst dat hij zou kapot gaan.

Alvast bedankt!

di, 05/02/2008 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je de stek na een paar dagen drogen hebt geplant, duurt het enkele weken voor er groei optreedt. De snelheid is mede afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer wortelt zo 'n plant sneller, dan in de winter.

Onderwerp gesloten