Is het mogelijk een kamerden bij te snoeien?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 09/02/2006 - 18:54
halanda

Is het mogelijk een kamerden bij te snoeien?

In onze tuin prijkt een pracht van een kamerden. Hij is zo'n 30-35 jaar geleden geplaatst door de vorige bewoners en inmiddels uitgegroeid tot een flinke knaap. Een pracht trouwens, waar we erg blij mee zijn. We krijgen veel leuke opmerkingen over onze boom, die ook in de winter nog een heerlijk frisgroene kleur aan het geheel geeft.
Onze buren denken daar anders over. Die klagen over het gebrek aan zonlicht. Ze zouden het liefst de boom laten kappen. Gelukkig staat deze buiten alle wettelijke afstanden van de erfafscheiding, waardoor ze dat niet kunnen afdwingen.
Toch zou ik ze wel enigszins tegemoet willen komen, mits dat mogelijk is. Ik vraag me daarom af of het mogelijk is een kamerden bij te snoeien (ze zouden hem rigoreus willen snoeien)? Welke impact heeft dat op de vorm? Overleeft de boom dat wel?
Alvast bedankt voor uw reacties,
Eline Sprong
p.s. Overigens zit er meer achter de vraag van onze buren - vrees ik. Ze zijn een ware bomen-verwijder-campagne begonnen, die resulteerde in een totaal gekandelabeerde straat. Nu zijn wij aan de beurt, vrees ik.

vr, 10/02/2006 - 00:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, een kamerden zal het niet zijn maar vermoedelijk heeft u een Araucariainfo-icon araucana, de "monkeypuzzle". Overigens wel nauw verwant aan de kamerden, de Arauria heterophylla, die niet winterhard is in Nederland.
Het is op hogere leeftijd zeker een schaduwwerper, maar door z'n leeftijd wel een bijzonder exemplaar. Vrijwel elke vorm van snoeien zal de natuurlijke vorm aantasten. Hooguit kunt u de boom wat uitdunnen, maar dat zal nauwlijks invloed hebben op de mate van schaduw die ze geeft. Gewoon de buren negeren en de boom intact laten, lijkt mij! Overigens lijkt snoeien mij geen pretje met die stekelige takken! Mocht het toch tot een snoeibeurt komen, laat dan die buren helpen; ze zullen snel ophouden met dit bloedig karwei! Succes!

do, 16/02/2006 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is het geen kamerconifeer?
Cupressusinfo-icon macrocarpa

vr, 17/02/2006 - 11:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aanvulling: er bestaat een verbod bij veel gemeentes op het kappen van bomen met een stamomtrek van meer dan 10 cm. Een kapvergunning is dan noodzakelijk. Vraag het eens na!

vr, 17/02/2006 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naaldachtigen snoeien is niet zoals bij loofhout. Dennen worden bij snoeien aartslelijk. Als je al snoeit, moet je takken tot aan de stam afzagen en zeker niet aan de uiteinden van takken beginnen snoeien.

za, 18/02/2006 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor uw antwoorden. Ik had me inderdaad vergist bij het typen van mijn bericht: het is een kamerconifeer. Inmiddels heeft een hovenier ons afgeraden om de eerste jaren iets aan de boom te doen. Hij is mooi in verhouding met de tuin en geeft hem diepte. Bovendien zou hij zijn afgesnoeide takken compenseren door alleen maar breder uit te groeien. Daarmee helpen we de buren niet echt verder natuurlijk.

vr, 09/03/2007 - 15:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb een kamerden in huis staan , nu laat hij zijn takken naar beneden hangen. hij staat er treurig bij om het maar zo te zeggen. ik weet niet of ik hem nou teveel of juist teweinig water geef. waar doe ik goed aan. ik ben er heel blij mee en zou het erg vinden als ik hem niet kon opknappen. heeft iemand enig idee? bedankt astrid.

Onderwerp gesloten