is snoeien van een treurwilg noodzaak of luxe

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/04/2016 - 22:21
faunus

is snoeien van een treurwilg noodzaak of luxe

Vraag aan de deskundigen hier. Is het nu echt noodzaak om treurwilgen te snoeien. Ik vraag het uit interesse omdat in gemeente Haarlem (foto) onlangs veel zeer grote maar ook kleine treurwilgen tot op de stam gesnoeid. Er liggen takken van 15 cm doorsnede op de grond. Veel van die treurwilgen staan in parken of langs grachten op een gazon. Het ziet er niet uit, het is echt een amputatie.
In andere gemeenten zie ik vaak grote treurwilgen die niet gesnoeid zijn, ziet er prachtig uit.
Is het een nieuw soort beleid. Ik lees hier veel verschillende meningen. zijn er deskundigen die hier iets meer over kunnen zeggen.
Harry

is snoeien van een treurwilg noodzaak of luxe
do, 21/04/2016 - 23:19
WiPe

Het is vooral zonde op treurwilgen op zo'n manier te snoeien.

vr, 22/04/2016 - 00:25
de haan

Bij een gezonde boom is dit beslist niet nodig en je verknoeid de hele boom. Uit financieel oogpunt is dit ook heel kostbaar.

vr, 22/04/2016 - 12:19
WiPe

Eens je daar mee begint moet dat regelmatig opnieuw gebeuren. Normaal moet je daar hoogstens om de 10 - 15 jaar wat dode takken laten uithalen. Voor een ervaren boomverzorger is dat dan een uurtje werk. Als je die bomen zo zwaar terug zet, moet dat om de vijf a zes jaar gebeuren en komt er een pak hout al dat vraagt dan aan twee mensen al gauw een dag werk, opkuis inbegrepen. Als je geen plek hebt om een treurwilg te laten uitgroeien, dan moet je die niet aanplanten. Bomen stoppen nu eenmaal niet met groeien omdat je er de kop uithaalt. Integendeel, ze gaan net moeite doen om de verloren ruimte opnieuw in te nemen.

vr, 22/04/2016 - 18:33
Carib

Ik vind dit soort snoeien ook zonde, maar het lijkt wel een soort mode te zijn. Ik zie in mijn directe omgeving al zeker drie oude treurwilgen die zwaar gekandelaberd zijn en iedere paar jaar weer helemaal gesnoeid worden, terwijl er plaats genoeg was en dus geen noodzaak tot snoei. Het lijkt wel of alles klein moet blijven. Magnoliainfo-icon's in grote tuinen die toch tot een struik gesnoeid worden (en dus een slechtbloeiend gedrocht zijn geworden) en andere onnodige snoei is aan de orde van de dag. Er lijkt wel een snoeiziekte te heersen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag