Olijfboom snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/03/2011 - 09:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Olijfboom snoeien

Hallo allemaal!

Vorig jaar heb ik van mijn verhuurders als welkomstcadeautje een olijfboompje gekregen. Helaas hebben zij totaal geen verstand van planten, en ik niet van snoeien.

Nu vindt ik mijn olijfboompje er niet meer zo mooi uit zien. De takken groeien door elkaar , en de ene helft is veel lager dan de andere helft. Hij heeft al veel uitlopers aan de bovenkant.

Nu is mijn vraag: Hoe kan ik hem terugsnoeien? Zomaar de snoeischaar erin zetten, en het tot een mooie bolvorm maken? En mag ik een onderste tak afknippen tot aan de stam?..

Ik hoop dat jullie me advies kunnen geven. Bij voorbaat dank!

Groetjes van Anouk

Olijfboom snoeien
di, 15/03/2011 - 10:22
KRISTOFD

In principe wordt een olijboom niet of weinig gesnoeid en zeker niet in bolvorm. Bolvorm wordt enkel aangeboden in tuincentra om het wat mooier te maken maar van nature zijn het grillige bomen met een verwilderde groeiwijze. Als je wil snoeien moet je dit doen op de takken die hebben
gebloeid en vruchten hebben gedragen. Deze inkorten tot op 20 cm en dit na
de winter je zal dan vanaf de lente nieuwe scheuten krijgen die opnieuw gaan bloeien en eventueel vruchten gaan dragen.

di, 15/03/2011 - 13:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de snelle reactie! Als ik het goed begrijp zou ik hem dus maart/april moeten snoeien, maar dan vooral de takken die vruchten hebben gedragen (naar mijn idee hebben al die takken vruchten gedragen :S ).. En dus vooral niet de bovenkant snoeien?

Ik hoop dat ik het zo goed begrepen heb. Bedankt!

di, 15/03/2011 - 19:09
KRISTOFD

Ik heb zelf 2 stuks staan maar dan wel bomen en snoei ieder jaar na de winter zeker de helft van de takken(die hebben gebloeid) terug tot op 20 cm en zorg ook dat er voldoende licht aan kan aan de binnenste takken door die ook wat uit te dunnen. Een olijfboom die op de juiste plaats staat maakt gemakkelijk scheuten aan van zeker 50 cm lang in één seizoen. ik heb zelfs één van mijn bomen volledig terug gesnoeid en nu hangt er zelfs geen enkel blad meer aan. Deze zomer staat die meer vol in blad. je bent natuurlijk niet verplicht om een olijfboom te snoeien maar de grotere exemplaren worden
meer gehouden voor hun stam dan voor de bloemen en vruchten ervan maar kleine exemplaren zoals dat van u zal bij niet snoeien als snel gaan doorhangen en volledig uit vorm geraken.

Onderwerp gesloten