prunussen te vroeg gesnoeid

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/01/2013 - 11:28
watbeter

prunussen te vroeg gesnoeid

Dag allen,

Toen ik afgelopen week de peer en appel heb gesnoeid, heb ik ook de kersen en pruim gesnoeid.
Nu heb ik er helemaal niet bij stil gestaan dat ze pas gesnoeid mogen worden vanaf ca. april.

Levert dit voor de bomen problemen op? Een paar kersen zijn vorig voorjaar net aangeplant,
andere kersen zijn al ca. 30 jaar oud...

Jan

ma, 21/01/2013 - 15:05
GreenConnection

Het lijkt me geen groot probleem, maar mogelijk heb je wel bloemknoppen weggesnoeid, die nu nog niet te onderscheiden waren.

ma, 21/01/2013 - 21:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt de bloemknoppen pas echt onderscheiden in het voorjaar. Ik wacht tot er knoppen beginnen te groeien, dat zijn de bloemknoppen. Later groeien de bladknoppen aan. Mocht je dus twijfelen, kun je dit dus beter uitstellen.

ma, 21/01/2013 - 22:30
GreenConnection

Er valt weinig uit te stellen; ze zijn al gesnoeid, zoals de vraagsteller meedeelde.

di, 22/01/2013 - 10:26
birdwatcher

citeer:Ik wacht tot
er knoppen beginnen te groeien, dat zijn de bloemknoppen.

Blad en bloemknoppen worden in de herfst al gemaakt.

di, 22/01/2013 - 17:22
schoffel

Geweldige tip niks mis mee om dit aan de vraagsteller door te geven greenconnection. Tips zijn altijd welkom. Hoe doet men het dan wel....Door te snoeien tijdens de vorst kan zeker wel kwaad. Dus toch een fout antwoord. Denken is het dus niet weten. Snoeiwonden kunnen tijdens de vorst invriezen. Als men het moeilijk vind om te snoeien en onderscheid tussen bloemknoppen en bladeren wilt overzien, snoei dan inderdaad zoals plantadvies vermeld. Hoe meer ervaring des te beter weet u hoe u moet snoeien. Wintersnoei is makkelijk omdat het makkelijk werken is op een kaal gewas. Snoeien doet u rond februari maart. Vergeet niet dat dit ten kostte gaat van de vruchtdracht, maar het vergroot het groeiproces. Verdere tips kunt u altijd vinden op internet of u stelt opnieuw hier uw vraag.

di, 22/01/2013 - 17:45
watbeter

Dank allen voor de reacties. Ik hoop dat de schade beperkt zal blijven. Inderdaad was ik op de
hoogte van het wegsnoeien van knoppen, maar vanwege achterstallige snoei ontkwam ik daar
niet aan.

Volgende keer zal ik wat alerter zijn. Ik hoop dat ook de jonge boompjes het overleven, zonder
teveel schade.

Gr. Jan

wo, 23/01/2013 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Peer en appel snoeien met vorst is geen probleem.

wo, 23/01/2013 - 23:23
watbeter

Weet je wat? Ik laat jullie gewoon weten hoe de bomen zich ontwikkelen... Zien we dan wel wie er
in dit geval gelijk heeft...

do, 24/01/2013 - 20:46
WiPe

Om op die vraag terug te komen: het is beter om aan het einde van de winter te snoeien ipv voor een vorstperiode. Als het gaat vriezen nadat je gesnoeid hebt, kan het cambium indrogen, waardoor de snoeiwonde moeilijker zal kunnen overgroeien. En dat geldt zowel voor appels, peren als kersen en pruimen.

Wat dat invriezen betreft: het lijkt mij dat dit een probleem zou kunnen zijn wanneer je netjes op de takkraag gesnoeid hebt. Als het cambium dan gaat invriezen vriest dat in tot in de takkraag, waardoor de boom die snoeiwonde in de stam zou moeten afgrendelen. Maar omdat het cambium erg oppervlakkig is en ondiepe wonden beter afgrendelen, vraag ik me af of dit nu eigenlijk een probleem is of niet.

Maar van de andere kant, waarom zou je in de toekomst niet gewoon wachten tot eind februari, begin maart, wanneer de kans op strenge vorst gepasseerd is?

Wat die kersen en pruimen betreft: in principe worden die bomen in de zomer gesnoeid, niet in het voorjaar, en dus niet vanaf ca april. Snoeien in de zomer heeft het voordeel dat de boom de snoeiwonde veel beter kan afgrendelen. Bovendien lopen die bomen bij snoei in de zomer veel minder kans op loodglans. Anderzijds heb ik destijds geleerd dat de infectiedruk van loodglans in de winter erg laag is. Je ziet tenandere vaker dat Prunusinfo-icon cerasifera 'Nigra' aan het eind van de winter drastisch gesnoeid wordt. De boom wordt daar zelden mooier van, maar anderzijds overleven ze het (meestal) wel.

Ik ben dus persoonlijk van mening dat je bomen veel meer last zouden kunnen ondervinden van te drastische snoei waardoor je van die lange waterloten krijgt (noodgroei) die de boom verschrikkelijk lelijk kunnen maken en die slecht aangehecht zitten. Bij die jonge kersen zal dat wel meevallen, maar wat die oudere bomen betreft zou ik toch eerder aanraden om niet te veel ineens te snoeien. Kersen moeten zelden rigoureus gesnoeid worden, je kan eventueel noodzakelijke snoei dus gerust over een paar jaar spreiden.

do, 24/01/2013 - 21:01
watbeter

Wipe,
Dank voor je uitgebreide beschrijving. Voortaan verplaats ik het snoeien ervan richting eind
februari, de peer en appel, welteverstaan.

Het achterstallig snoeiwerk wil ik ook gefaseerd doen om het waterlot te beperken. Verder heb ik
me vooral gericht op het open snoeien van de kroon en het beperken van de hoogte van de
boom. Totaal zal ik maximaal 1/6 van de takken hebben weggesnoeid.

Onderwerp gesloten