Rechte boom kweken

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/03/2013 - 21:26
JohanH

Rechte boom kweken

Ik heb een aantal boompjes die ik graag mooi recht wil kweken door ze te
geleiden met een bamboestok. Denk hierbij aan de kweekwijze die op een
kwekerij gebruikt wordt.

Het gaat om Betulainfo-icon pendula en Prunusinfo-icon avium van circa 2 meter hoog op dit
moment. Tevens Juglansinfo-icon regia van circa 1 meter. Wat is nou de meest geschikte
werkwijze (wanneer snoeien enz. ) om een mooie strakke boom te krijgen?

ma, 25/03/2013 - 23:33
tuinprins

Belangrijkste is dat je de stam strak tegen de bamboestok aanbindt met bindbuis. Als je de bamboestok in de grond steekt zorg dan dat hij zo dicht mogelijk bij de stam zit. Dat je hierdoor wat wortels beschadigt is niet erg. De bamboestok moet recht staan. Zorg dat de bamboestok ook diep genoeg staat.

Snoeien: beste in de zomer(juni/juli).
Snoeiwijze: geleidelijk opkronen, onderste takken eerste jaar voor 2/3 wegsnoeien, in het tweede jaar het restant. Niet te snel opkronen anders dikt de stam niet genoeg en krijg je een 'slappe' boom. Takken die teveel concurreren met de harttak op tijd terugsnoeien. Dubbele top op tijd corrigeren evenals schurende takken.
Juglansinfo-icon regia verliest al snel zijn harttak. Dit is zijn natuurlijke groeiwijze en hier valt relatief weinig aan te doen.

Bedenk dat er altijd een percentage van de bomen niet goed van vorm zal zijn. Dit is ook bij professionele kwekers zo. Voor een leek zijn ze op het eerste oog dan wel goed (rechte stam) maar de opbouw van de kroon is verkeerd of onevenwichtig. Van een afstandje zie je dit vaak niet (vooral als de boom in het blad staat) maar als je er onder staat en wat beter kijkt zie je dat het geen goede boom is.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag