snoeien en verplaatsen dakplataan

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/10/2006 - 01:53
tutjetuin

snoeien en verplaatsen dakplataan

Wij zijn net verhuisd en hebben in de tuin van ons nieuwe huis twee prachtige dakplatanen staan. Ik ben inmiddels begonnen met snoeiwerkzaamheden en heb een van de platanen geheel gekortwiekt. (kandeleren) vraag 1, heb ik hier goed aan gedaan of heb ik de boom hier veel schade mee berokkend.
vraag 2, ivm verbouwing willen wij de platanen verplaatsen. Hoe doe ik dit en wanneer is het beste moment dit te doen? heeft iemand hier ervaring mee.

ma, 09/10/2006 - 21:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vraag 1: Dat lijkt me niet zo'n probleem. Er komen vanzelf weer takken aan.

Vraag2: verplaats de boom als het blad eraf is. Snoei dan de boom bij (als je dat nog niet gedaan hebt). Zet de boom even diep als hij al stond. Denk erom dat je de wortels niet te kort afsteekt. En af en toe wat water kan nooit kwaad.

vr, 13/10/2006 - 12:43
birdwatcher

het beste kun je een boom voorbereiden op een verplanting.dwz
eerst wortel snoei toepassen ,de wortels van een boom groeien door tot aan de vorst bij geen vorst en een bodem temperatuur van meer dan 8 graden celcius groeien ze ook s'winters.
wanneer je nu de wortels inkort kunnen deze zich nog enigzins herstellen,verplanten kun je het beste in het voorjaar doen.
omdat een plataan die zwaar gesnoeid is en dan ook nog eens verplant wordt nogal vorst gevoelig is.
ps. het is niet kandeleren maar kandelaberen (van kandelaar).
Dirk.

vr, 27/10/2006 - 17:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal mee eens! Níet snoeien is ernstiger dan reeds snoeien. De hoeveelheid twijgen moet in overeenstemming zijn met de hoeveelheid haarwortels. Verzetten kan tot 1 april nog. De grond goed los maken op plaats van bestemming en er een paal bij zetten. Laat altijd op de hoofdtakken enkele centimeters staan zodat er meer ogen zijn die opnieuw kunnen uitlopen. In de zomer kan je dat stukje alsnog weghalen als het te veel is van het goede. Het is ook altijd mogelijk dat zo 'n gesnoeid stompje bevriest. Bijgevoegd een foto van mijn grote trots. succes!
parasolboom.nl

snoeien en verplaatsen dakplataan
Onderwerp gesloten