Snoeien Pinus mugo

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2009 - 17:59
STHO

Snoeien Pinus mugo

Twintig jaar terug heb ik 2 dwergdennen (pinusinfo-icon mugo) aangeplant in mijn border. Men heeft me toen verteld dat het niet nodig was deze struiken te snoeien. Ze zouden hooguit 2 m groot worden. De eerste jaren hielden ze zich redelijk koest, maar de laatste jaren hebben ze een groeischeut gekregen en nu zijn ze werkelijk niet meer te houden.
Kan ik de zwaarste en de de langste afhangende takken terugsnoeien tot op de stam, zoja wanneer doe ik dit het best. Is er kans dat ik mijn reuze'dwergen' in de toekomst een beetje in toom kan houden (alleszins in de breedte) zonder dat het resultaat esthetisch onverantwoord wordt.
Alvast bedankt voor de info

do, 14/05/2009 - 19:27
bomensnoeier

alles wat je wegsnoeit komt niks meer terug een pinusinfo-icon loopt niet uit op het kale hout je zou alleen de groeipuntjes kunnen wegsnoeien om hem beetje in toon te houden maar of die daar mooier van wordt?

ik raad dan meestal aan verwijderen en nieuwe planten

vr, 15/05/2009 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan een Pinusinfo-icon uitstekend 'kort' houden door de uitlopende loten tot de helft of meer af te knippen. Wacht daar mee tot ze een beetje lengte hebben, zodat je aan de hand van de naaldeninplant kunt inschatten hoeveel je wilt verwijderen. Vergelijk die met de lengtegroei in relatie tot de naaldbezetting bij de ouderejaarsloten. Op het snoeivlak ontstaan in de loop van het groeiseizoen een nieuwe topscheut en zijscheuten (in knopvorm). Het resultaat is dat de jaargroei met de helft tot tweederde is verminderd. Deze methode wordt vooral toegepast in de bonsaicultuur, maar is ook goed te gebruiken voor bomen in de vollegrond. Ik heb dit jaren gedaan met Pinus cembra 'Umbraculifera' die een voetpad dreigde af te sluiten en doe het nu ook met de snelgroeiende Pinus schwerini, waarbij het mijn bedoeling is om een parasolvorm op circa 3 meter hoogte te laten ontwikkelen. Ontsierende uitstekende overjarige takken wegsnoeien kan ook nog wel, maar doe dit alleen als er voldoende levend groen achterblijft om bij hergroei de snoeiplek te camoufleren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag