Trompetboom snoeien

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 19/08/2009 - 01:45
JR1

Trompetboom snoeien

Wij hebben een trompetboompje (Catalpainfo-icon bignonioides) gekocht het is nu nog maar een half metertje groot, en zal zodra in de grond geplant worden.

Hoe en wanneer moeten deze bomen gesnoeid worden zodat ze de vorm krijgen zoals op het plaatje, en we er binnen een aantal jaar kunnen onder zitten om van de schaduw te genieten tijdens warme zomerdagen ?

Trompetboom snoeien
wo, 19/08/2009 - 11:39
Morty

Om de 2 jaar zou ik hem dan snoeien, in maart of april.
Terugsnoeien op de gesteltkken zodat je een klein stevig en compact kroontje overhoudt, vandaar gaat deze weer uitlopen.

wo, 19/08/2009 - 15:18
beate

Zoek de catalpainfo-icon maar eens op op dit forum,de snoei is hierop is al vaak besproken.

wo, 19/08/2009 - 18:47
salixalba

Als hij nog maar een half metertje hoog is heb je een vrije vorm gekocht die op de foto is een geënt exemplaar die reeds zo hoog is als je hem koopt. Vandaar dat hij een bolvorm heeft op die hoogte, als je jouw boom op die hoogte snoeit zal hij waarschijnlijk vanuit de stam op meerdere plaatsen uilopen wil je echt de bolvorm dan zou ik een nieuw exemplaar kopen en voor de andere een plaatje zoeken achter in de tuin waar hij kan uitgroeien tot een echte boom (vergis u niet catalpainfo-icon wordt een grote boom)

do, 20/08/2009 - 01:01
Morty

Salixalba heeft wel een punt. Als u een Catalpainfo-icon bignonioides heeft gekocht (zoals staat aangegeven in uw forumbericht, is dit de gewone boomvorm.

De variëteit op de foto is de Catalpa bignonioides 'Nana' dit is de echte bolcatalpa. Deze moet gesnoeid worden zoals ik eerder heb beschreven.

Als de 'Nana' om de 2 jaar gesnoeid wordt, krijg je een grotere kroon.
Eénmaal per jaar kan ook (doen de meeste mensen) maar dan heb je jaarlijks een kleiner bolletje.

do, 20/08/2009 - 02:02
JR1

Dank jullie voor de antwoorden.

Ik heb dit boomje bij Bakker gekocht :

https://tinyurl.com/y4mnbxlx

Het was een kale stok van ongeveer 75cm hoog met wortelkluit.
Ik heb hem geplant in een pot en onderaan zijn drie nieuwe scheuten uitgekomen, waarvan ik er twee afgesneden heb. De derde is nu zo'n half metertje hoog.

Naast mijn vraag ivm het snoeien, vraag ik me ook af of ik het boomje wanneer ik het in de volle grond plant, een 10 cm lager mag zetten zodat bovengronds enkel 1 mooie rechts stalm te zien is, ipv de originele kale stok met daaraan de scheut.

do, 20/08/2009 - 09:22
Hendrik Jan

Een boom (geldt ook voor een haag) altijd op dezelfde hoogte plaatsen, als waarop hij is gekweekt, dus niet 10 cm dieper.

Op de site van Bakker wordt hij verkocht als parasolboom (dus boom op stam geent).
Informeer gewoon even bij Bakker, dat lijkt me in dit geval veel veiliger.

Onderwerp gesloten