twijfel over snoei

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/02/2016 - 10:38
matthijs49

twijfel over snoei

Beste allemaal,
In onze tuin heb ik een appelboompje staan, die is nu 3 of 4 jaar oud. Nu de winter weer bijna over is hier, wil ik hem weer een beetje snoeien, maar ik twijfel waar. Ik heb natuurlijk eea opgezocht, maar twijfel nog steeds. Ik heb een foto bijgevoegd, gemaakt afgelopen najaar. Klopt het dat ik de zes steil omhoog staande takken weg zou moeten halen? En zo ja, wat is dan het punt om te knippen?
Hartelijk dank voor jullie reactie! Groeten, Matthijs

twijfel over snoei
za, 20/02/2016 - 22:33
peterplant

Het is niet zo eenvoudig om gelijk antwoord te geven op je vraag.
Je moet dan eerst een aantal vragen beantwoorden:
Op wat voor onderstam is deze appel geënt? Is het een laagstam of een halfstam? Ik zie de boom in een groot kaal grasveld staan, wat is de bedoeling, komen er schapen, geiten, koeien of paarden te grazen? Wil je dat de boom gewoon leuk bloeit en wat vruchten geeft, of gaat het echt om de appels?
Als het bijvoorbeeld een laagstam moet worden waar je echt grote, smakelijke appels van wilt oogsten, dan heb je de boom eigenlijk al te lang zijn gang laten gaan.

di, 23/02/2016 - 11:01
matthijs49

Dank voor je reacie Peter! De boom mag gewoon een halfstam worden. De vruchten zijn niet zo heel belangrijk. Zoals je zegt, hoop ik gewoon dat 'ie vooral leuk groeit (de appels zijn niet zo belangrijk, ik heb nog een heel aantal oudere vruchtbomen staan).
In het voorjaar en najaar komen er wel wat schapen van de buren in de tuin, en in de zomer komen er wat kampeerders :)
Hopelijk weet je zo meer? Als je wilt, kan ik er nog een foto van maken, hoe de boom er nu uitziet?
Dank en groet, Matthijs

Onderwerp gesloten