Wilg knotten

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/01/2011 - 12:42
Draco

Wilg knotten

Salixinfo-icon alba 'Chermesina' groeit de pan uit. Op dit forum wordt doorgaans geadviseerd om wilgen 1 x per 3 jaar te knotten. Dit exemplaar is een jaar geleden teruggesnoeid en is zeer heftig teruggekomen met uitlopers tot 4 cm dik. Als ik nu 2 jaar oversla ben ik bang dat het boompje te groot wordt voor deze plek. Is het niet beter om voorlopig jaarlijks te knotten tot het groeitempo afneemt? ik heb de indruk dat de groeisnelheid bij oudere knotwilgen afneemt.
Een bijkomend probleem ondervond een tweede exemplaar dat topzwaar in de natte zeeklei onderuit ging na excessieve regenval in het afgelopen najaar.
Een reden te meer om de kroon voorlopig niet te zwaar te laten worden.

groet

Wilg knotten
ma, 24/01/2011 - 13:29
RdB

Zeker op vruchtbare grond kun je het gerust vaker doen. Zelf doe ik het elke 3 jaar (rivierklei) bij een exemplaar dat niet te groot mag worden. Bovendien plant je deze aan om de mooie rode twijgen, die zullen van jong hout mooier zijn dan van een of meer jaar oud.

Ruud

ma, 24/01/2011 - 22:12
Draco

Bedankt Ruud,
Binnenkort op een mooie dag kan dus de schaar erin.

wo, 26/01/2011 - 22:11
bomensnoeier

elk jaar knotten zou ik niet doen wat wel kan is om het jaar maar je kunt de wilg ook uitdunnen dus elk jaar de dikste takken eruitzagen

do, 27/01/2011 - 01:38
Draco

Ik heb altijd gedacht dat wintersnoei de groei bevorderd vanwege de opgeslagen reserves. Maar totale snoei beperkt natuurlijk wel het assimilatievermogen van het boompje in het voorjaar. Het laatste advies om de kroon uit te dunnen, lijkt me wel het proberen waard.
Het tweede niet-afgebeelde exemplaar dat vorig jaar omwaaide had ik daarna uitgedund om de kroon lichter te maken. Zomersnoei gaat volgens mij echter ten nadele van de stamontwikkeling.

do, 27/01/2011 - 17:56
WiPe

Jaarlijks knotten kan zonder problemen. Snoeiwonden van eenjarige twijgen kunnen zeer gemakkelijk afgegrendeld worden, bovendien gaat de plant weinig reserves opslaan in de eenjarige twijgen. De reserves worden dan opgeslagen in de knot. De plant zal die reserves kunnen aanspreken om in het voorjaar uit te kunnen lopen vanuit de slapende ogen.

Bovendien is jaarlijks knotten bij bolaccacia of Catalpainfo-icon gebruikelijk. Ik zie niet goed in waarom dat bij die soorten jaarlijks moet gebeuren terwijl dat bij wilgen niet wenselijk zou zijn om jaarlijks te knotten.

do, 27/01/2011 - 22:03
bomensnoeier

als de catalpainfo-icon of acacia niet elk jaar doet maar om het jaar blijft de vorm mijn inziens mooier

en wilgen ieder jaar knotten heb ik er genoeg aan zien doodgaan....

do, 27/01/2011 - 22:44
RdB

Bij mijn vorige huis had ik een haag gemaakt van wilg (stammetjes van levende wilg met wilgen vlechtwerk ertussen). Die stammetjes snoeide ik ieder jaar, zo tegen het einde van het seizoen. Toen ik 10 jaar later verhuisde leefden ze nog alle. De wilgjes stonden op klei dus werden jaarlijks een meter of 5 hoog.

Ruud

vr, 28/01/2011 - 17:56
WiPe

Dat je al vaak wilgen, die jaarlijks geknot werden, hebt weten doodgaan is geen bewijs dat ze doodgegaan zijn omdat ze jaarlijks geknot werden. Als je dat beweert is het handig dat je kan vertellen waarom die bomen dan doodgegaan zijn.

Ik ken massa's wilgen die al heel lang overleven terwijl ze jaarlijks geknot worden.

vr, 28/01/2011 - 21:56
Draco

Misschien worden wilgen in het veld niet jaarlijks (meer) geknot vanwege gebrek aan menskracht (vrijwilligers). Wellicht dat het vroeger vaker plaatsvond, vanwege het praktisch gebruik van wilgentakken?

vr, 28/01/2011 - 23:06
bomensnoeier

nadere verklaring

https://tinyurl.com/yxj3qore

en meer zeg ik er niet meer over

za, 29/01/2011 - 09:48
Polplastron

Bedankt voor de link Bomensnoeier! Ik heb alvast weer wat bijgeleerd!

za, 29/01/2011 - 12:26
D_SDennis

Knotten is dus geen probleem als je het jaarlijks doet. Niet voor niets worden wilgen als sinds mensenheugenis in de winter gesnoeid. Afhankelijk van het doel werden ze daarvoor jaarlijks (denk aan grienden) of om de paar jaar gesnoeid. Zoals zo vaak leidt gebrek aan kennis tot kwaliteitsverlies of zelfs afsterven van bomen.

ma, 31/01/2011 - 15:44
WiPe

Ik heb het artikel waarnaar verwezen wordt met aandacht gelezen.

Er vallen mij daar een paar dingen bij op.

Ik citeer : Bij het aanplanten van jonge vormbomen mag je alleen de éénjarige twijgen wegknippen. Dat is zelfs goed, want de
eenjarige twijgen kunnen geen reserves opslaan. Deze worden namelijk opgeslagen in houtweefsel en eenjarige twijgen hebben dit niet.

Dat betekent dus dat als je jaarlijks gaat knotten, de reserves niet verminderd worden omdat in de takken die je wegsnoeit geen reserves opgeslagen zitten.

Vervolgens haalt de auteur een situatie aan waarin een en ander misloopt omdat er te vroeg op het jaar geknot wordt.

De auteur stelt daarbij dat bij oudere bomen het beter is om wisselsnoei toe te passen. Maar hij legt nergens uit waarom dat beter zou zijn. Ik kan dat tenandere niet goed rijmen met het feit dat bij eenjarige twijgen de reserves niet in de twijgen opgeslagen worden.

Bovendien gaat het in dit topic bij de oorspronkelijke vraag nergens om oudere bomen. Als het voor oudere knotbomen effectief belastend zou zijn om jaarlijks te knotten, wat ik durf betwijfelen, dan nog doet dat in de vraag waarmee dit topic begonnen is, in feite niet ter zake.

Laatste punt is de opslag van suikers in de knotten. Ik citeer:
Bij het onderhoud van knotbomen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk suikers worden gespaard. In de tekening is goed te zien waar de suikers in de winter worden opgeslagen. Bij bomen met echte knotten die jaarlijks gesnoeid worden,gaan de meeste suikers in de bollen zitten.

En nu begrijp ik dus helemaal niet meer waarom knotbomen niet jaarlijks geknot zouden mogen worden. Als die suikers bij jaarlijks nsoein in de bollen gaan zitten, en niet in de twijgen, ie ik geen groot verlies aan reserves bij het knotten van eenjarige twijgen, zeker niet als je er rekening mee houdt dat eenjarige twijgen gemakkelijker afgrendelen en dus minder energie vragen voor dat afgrendelen.

Om kort te resumeren: Ik vind in dit artikel argumenten waarom het jaarlijks knotten minimaal belastend is. Wat die wisselsnoei betreft staat er wel dat dat beter zou zijn, maar wordt geen enkele verklaring gegeven waarom het beter zou zijn om de bomen een jaar te laten rusten

ma, 31/01/2011 - 20:26
birdwatcher

ja onze Pius slaat weleens wat door,ben het met Wipe eens er staan wel wat onduidelijkheden in het overigens interessante verhaal.

ma, 31/01/2011 - 21:24
D_SDennis

Gelukkig is het jullie Pius, gelukkig is die Pius vlooius bij jullie wel welkom...:)

ma, 31/01/2011 - 21:38
D_SDennis

Wisselsnoei is beter omdat dan de boom in ieder geval in staat is om meer bladmassa te vormen. Immers, hoe meer bladmassa, hoe beter de boom functioneert en herstelt van ingrepen of verzwakkingen/aantastingen. Met knotten gaat het namelijk niet om het ieder jaar verwijderen van twijgen, maar van twee of driejarige takken. Het feitelijk jaarlijks verwijderen van 1 jarige twijgen is niet wenselijk, maar als je dat wilt dan uitsluitend als het blad is gevallen en nou ja, dat staat verwoord in het artikel.

Dus: knotbomen snoei je niet ieder jaar, maar om het jaar of om de drie jaar. Wil je ieder jaar snoeien, dan mag de boom hopen dat ie onder heel gunstige groeiplaatsomstandigheden staat omdat anders na verloop van tijd de balans toch echt omslaat.

di, 01/02/2011 - 00:16
Draco

Maar zolang een jonge boom zo krachtig uitloopt na de snoei als in dit geval, lijkt het niet bezwaarlijk om jaarlijks te snoeien. Pas als er sprake is van teruglopend herstel, zou je dan wisselsnoei kunnen overwegen.
In Het Groene Boek wordt bij Salixinfo-icon vermeld dat soorten en variëteiten met interessante vorm of kleureigenschappen doorgaans jaarlijks worden teruggesnoeid ten einde het gewenste karakter te behouden: Omdat de jonge twijgen intenser gekleurd zijn dan de oude takken, worden wilgen met een mooie bast vaak elk jaar teruggesneden. Hetzelfde geldt voor soorten met speciaal gevormde takken, zoals de kronkelwilg en de bandwilg. Een stamboompje als S. caprea 'Kilmarnock', dat in één groeiseizoen tot op de grond reikende twijgen vormt, wordt jaarlijks kort teruggesnoeid (na de bloei)...S. integra 'Hakuro Nishiki'-zowel de bodembedekker als de op stam geënte vorm - houdt men kort om de productie van het bonte blad te stimuleren. Bij cultivars van S. repens is regelmatig snoeien vereist om de compacte vorm te behouden. Om een knotwilg te verkrijgen moet de stam, nadat deze de gewenste hoogte heeft bereikt, worden afgezaagd. Vervolgens zaagt men met tussenpozen van 3 jaar steeds de takken die zich op het snijvlak hebben gevormd op dezelfde plek af. Ook nadat uiteindelijk de karakteristieke brede kop gevormd is, moet de knotwilg nog op deze wijze worden onderhouden om te voorkomen dat hij topzwaar wordt en gaat scheuren. In principe zouden tussenpozen tot 6 jaar aangehouden kunnen worden, maar dat maakt de boom gevoeliger voor watermerkziekte . Tot zover dit citaat.
Dat de genoemde variëteiten tengevolge van de jaarlijkse snoei waarschijnlijk aan vitaliteit inboeten, neemt men dan kennelijk voor lief.
Ik vrees echter dat toepassing van het aanbevolen 3 jarig interval deze wilg ongeschikt maakt voor onze tuin gelet op de beperkte ruimte.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag