Acer Palmatum doet het niet goed, wat nu te doen?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/07/2018 - 11:44
Tzahidmaster

Acer Palmatum doet het niet goed, wat nu te doen?

Hallo Allemaal,

Ik heb in de bijlage een aantal foto's toegevoegd van mijn Acerinfo-icon Palmatum. Ik heb deze boom/struik nu ongeveer 4 maanden geleden gekocht. Ik heb er sindsdien geen problemen mee gehad. Ik geef hem altijd 1 keer per week flink wat water, en daar deed hij het altijd goed op. Hij staat in een soort van serre/overdekt balkon. Momenteel ben ik zelf niet thuis. Iemand anders past op mijn huis, en elke week kom ik 1 keer langs om te kijken hoe het met hem gaat, en om de planten water te geven.

Toen ik eergister langskwam waren opeens alle bladeren dor, en hangend. Ik heb toen meteen een flinke dosis water gegeven, aangezien het hier in Nederland erg warm is geweest. De foto's zijn vanochtend genomen, en het lijkt alsof er wel weer een paar nieuwe groene bladeren zijn. Volgens mij ziet de stam onder de schors er ook nog levend uit. Het raam naast de Acer Palmatum had ik normaal altijd dicht, alleen de jongen die nu in de kamer woont, had het raam wijd open staan. Ik heb gelezen dat de Acer Palmatum niet zoveel van wind houd, dus dat raam is voor nu weer dicht, zou dat misschien ook bijgedragen kunnen hebben?

Ik vroeg me af hoe ik nu het beste kan handelen? Voor nu even 2 keer per week water geven, omdat het zo warm is, en de boom het wel nodig lijkt te hebben? Of zelfde routine nog even doorgaan en kijken wat er gebeurd? Kan ik het beste de verwelkte bladeren eraf halen of laten zitten?

Ik hoor graag wat jullie mening hierover is.

Met vriendelijke groeten,

Hidde Strikwerda

di, 24/07/2018 - 11:53
GreenConnection

Verbrand door de felle zon. Daar helpt watergeven niet meer. Deze Acerinfo-icon houdt van een halfbeschaduwde plek. 

Het dode blad valt er vanzelf af. De plant zal niet dood gaan, maar volgend jaar weer uitlopen. 

di, 24/07/2018 - 23:45
Tzahidmaster

Dankjewel GreenConnection voor de reactie.

Zou het goed zijn voor de boom zijn gezondheid en bladgroei als ik een doek voor het raam hang wat de hoeveelheid zonlicht die op de boom valt verminderd? Of is het verstandiger om de boom uberhaupt gewoon naar een schaduwrijkere plek te verhuizen?

Groeten Hidde 

wo, 25/07/2018 - 00:05
GreenConnection

Staat de plant nu binnen of buiten? Het is tenslotte een buitenplant, die het in een afgesloten ruimte niet echt naar z'n zin zal hebben.

wo, 25/07/2018 - 03:41
Tzahidmaster

De plant staat momenteel in mijn serre, dus wel volledig overdekt. De temperatuur in de serre is echter wel ten alle tijden vrijwel gelijk aan buitentemperatuur door slechte isolatie, en een aantal ramen die altijd open staan.

wo, 25/07/2018 - 09:11
GreenConnection

Advies: zet de plant in de volle grond buiten op een halfbeschaduwde plaats. Dit is geen serre-plant.

do, 26/07/2018 - 01:36
Tzahidmaster

Hallo,

Heeft u voorbeelden van bomen/planten die het wel goed doen in een serre? Bij onze tuinwinkel zeiden ze namelijk dat deze boom in principe wel in een pot op de serre kan. Daarnaast vroeg ik mij af wat maakt dat een plant wel of niet geschikt is voor een serre?

Groeten Hidde

do, 26/07/2018 - 10:47
Tzahidmaster

Ik vroeg me daarnaast af of het verstandig is om de verwelkte bladeren er af te halen, of kan ik die beter laten zitten?

do, 26/07/2018 - 13:53
GreenConnection

Dood blad valt er vanzelf af.

Mogelijk is een oleander iets voor deze plek. Veel zon, veel water en toch beschermt tegen kou.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag