Boom advies

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/03/2017 - 01:24
Lody

Boom advies

Hoi,
Ik heb en plek achterin de tuin waa voorheen een grote conifeer stond en waar ik nu een boom wil planten.
Ik zou graag iets tussen een snelle en een langzame groeier in willen. De plek waar hij kom te staan heeft vanaf april degelijks minimaal 4 uur direct zonlicht oplopend naar 8-10 in de zomer. Ik heb geen groene vinger dus ik zou er liever niet teveel snoeiwerk aan hebben omdat ik beng ben hem lelijk te maken. Verder zou ik graag niet een te volle kruin willen maar iets waar je nog een beetje doorheen kan kijken en verder zou ik er het liefst zonder bukken(1,90 mryrt) onderdoor kunnen lopen.
Hebben jullie advies wat voor boom ik zou kunnen planten? of heb ik teveel eisen?

do, 02/03/2017 - 09:17
tuinprins

Nee hoor, niet te veel eisen!
Mijn eerste vraag: hoe groot mag die boom ongeveer worden? Je schrijft dat er eerst een grote conifeer stond maar wat is groot? Op dit forum komt het regelmatig voor dat mensen een 'boom'/struik van 2,50 meter omschrijven als een woudreus!
Enkele mogelijkheden:
--Gleditsiainfo-icon triacanthos Sunburst --Robiniainfo-icon pseudoaccacia Frisia --Koelreuteriainfo-icon paniculata --Berken soorten o.a. Betulainfo-icon albo-sinensis (mooie stam!)
Als je al een wat grotere boom wilt planten dan betekent dit waarschijnlijk dat je de boom zult moeten laten planten. Grote bomen hebben grote en zware kluiten waar je zelf niet zo heel veel mee kunt doen. Tegenwoordig worden ook veel bomen in pot aangeboden maar naar mijn mening is de hoogte van de boom vaak niet in overeenstemming met de grootte van de kluit. Je kunt natuurlijk ook een klein(er) exemplaar kopen dat je zelf kunt planten maar dan zal enige snoei noodzakelijk zijn (zie hieronder).
Wat de 'vrije doorganghoogte' van 1.90 meter betreft: waarschijnlijk zul je de boom moeten opkronen tot de gewenste hoogte. Opkronen betekent niets meer of minder dan de onderste takken verwijderen tot de gewenste hoogte. Dit is niet moeilijk om zelf te doen en over opkronen is genoeg op internet te vinden.
Gegroet, de tuinprins

do, 02/03/2017 - 23:50
Lody

Hoi Tuinprins, precies de persoon die ik nodig had.
De conifeer die er eerst stond was denk ik 7-10 meter(stamdikte 19,5 cm op 1,30 van de grond) en zeker aan de onderkant vrij breed. Die ruimte mag hij weer innemen maar er is genoeg ruimte om er bv een japanse kers neer te zetten maar die heb ik al :P).
Ik hoef niet persee een grote boom, heb liever iets kleiner wat ik zelf kan plant en dan inderdaad ga opkronen maar wil ook een beetje van de boom genieten. Ik merk dat de japanse kers een langzame groeier is. Die staat er nu 3 jaar en is nauwelijks iets groter geworden. maar ik wil liever dus ook geen snelle groeier(ik dacht dat een berk een snelle was) want dan moet ik hem er over 15-20 jaar weer uit halen omdat hij dood is(ok even voor de look onder ons, hoe oud kan een snelle groeier worden en hoe oud een langzame?). Verder zou ik wel een beetje ronde kruin willen hebben. Blijft een berk niet wat smal?
Die Koelreuteriainfo-icon paniculata die je aanraad lijkt me wel iets. Waar zou ik zoiets kunnen kopen? Een rode esdoorn lijkt me ook wel iets hoewel deze misschien wel erg groot wordt?

wo, 15/03/2017 - 07:50
WiPe

Koelreuteriainfo-icon is niet heel erg groot, maar toch nog een flinke knaap. Rode esdorn (Acerinfo-icon rubrum), wordt een grote boom. Als je soorten zoekt die niet al te groot worden, zijn er een aantal leuke soorten als Halesiainfo-icon carolina, stewarta pseudocamellia, Cornusinfo-icon controversa of Heptacodium miconoides die ook nog eens mooi bloeien. Ik vermoed echter dat je die niet zo gemakkelijk als boom zal vinden, eerder als struik, maar ze worden groot genoeg om ze toch stilletjes aan tot 2 meter op te kunnen kronen.

vr, 03/03/2017 - 22:58
tuinprins

Een Japanse sierkers groeit in zijn jonge jaren redelijk snel, later gaat de groeisnelheid er wat uit. Een sierkers wordt in de regel niet zo oud (30-50 jaar) maar iedere regel heeft natuurlijk zijn uitzonderingen. Als jouw sierkers niet wil groeien dan ligt dat aan de gesteldheid van de plant of aan de plek waar hij staat.
Sommige snelle groeiers kunnen redelijk oud worden (bijv. zilveresdoorn en Liriodendroninfo-icon) maar het zijn de langzame groeiers zoals lindes en eiken die doorgaans het oudst worden.
Koelreuteriainfo-icon / blazenboom kun je het best kopen bij een boomkwekerij die ook aan particulieren verkoopt. Koop al wel een exemplaar dat al een zekere maat heeft want van jonge planten kunnen de toppen in de winter invriezen en dat kan de vorm verpesten. Ik kan het niet genoeg benadrukken dus maar weer de Caps Lock uit de mottenballen gehaald: NOOIT ONGEZIEN EEN BOOM KOPEN MAAR ALTIJD EERST IN LEVENDE LIJVE AANSCHOUWEN !!!
Rode esdoorn / Acerinfo-icon rubrum doet het niet op kleigrond dus als je kleigrond hebt is dit geen goede keus. Bovendien is het blad van Acer rubrum giftig voor vee dus even kijken of deze boom geen kwaad kan in je omgeving. Tot slot: Acer rubrum ontwikkelt op termijn een redelijk dichte kroon en ik dacht dat je juist een boom wilde met 'niet een te volle kruin'? Wat versta jij onder 'volle kruin'?
Mijn favoriete boom is nog steeds Cornusinfo-icon kousa. Heeft mooie bloei in mei/ juni, later opvallende vruchten en doorgaans een mooie herfstverkleuring. Opkronen tot 1.90 zal lastig zijn maar je kunt niet alles hebben! Cornus kousa is zeker het overwegen waard.
Gegroet, de tuinprins

wo, 15/03/2017 - 01:53
Lody

Super, bedankt voor de tips ik ga er het weekend een naar kijken.
Ik wil inderdaad een wat lichtere kruid dus de rode esdoorn valt ook af.

wo, 15/03/2017 - 11:25
Gert Bijvank

Bij ons wordt morgen een Sorbusinfo-icon Dodong geplaatst. Stamomtrek 18/20 , hoogte 4-5 mtr. Bloei in het voorjaar, bessen in de nazomer (vogels) en een mooie herfstkleur.

wo, 15/03/2017 - 21:42
WiPe

Volgens Esveld is Sorbusinfo-icon 'Dodong' nat tien jaar ongeveer 6 meter hoog. Over het algemeen wordenSorbus-soorten niet erg hoog, maar 4 - 5 m is vrij klein. Het zou me niet verbazen moest die in realiteit eens zo groot worden.

wo, 15/03/2017 - 22:29
Gert Bijvank

misverstand: Hij komt morgen van de boomkwekerij en is nu 4 à 5 mtr. groot met een stamomtrek van 18/20 cm. De bedoeling is, en daar is ook voldoende ruimte voor, dat de boom uiteindelijk een mtr. of 8 hoog wordt (iets meer mag ook). Lody sprak over 7-10 mtr. met onderdoorloopruimte; vandaar.

vr, 17/03/2017 - 19:39
WiPe

Dat is al direct een flinke knaap. Succes er mee.

vr, 17/03/2017 - 20:52
Gert Bijvank

Dank je; lijkt groot maar eenmaal geplant valt dat wel mee. Hij mag van ons wel vlot aan de groei gaan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag