Glansmispel verplant, maar lijkt het moeilijk te hebben

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/05/2020 - 21:24
ylvi

Glansmispel verplant, maar lijkt het moeilijk te hebben

Hi allemaal!

Eergisteren hebben we een 17-jarige glansmispel van iemand overgenomen en verplant. We zijn er ontzettend blij mee.

We merken een dag later al dat de blaadjes zijn gaan hangen en de bloesem bruin begint te kleuren. Op zich begrijpelijk, maar wat kunnen we nu het beste doen: wellicht snoeien, hoe vaak water geven, ...?

We hebben de boom verplant aan de hand van standaard adviezen op internet: tuingrond en potgrond gemengd met oude grond. Hopelijk hebben jullie specifiek advies wat goed is voor een glansmispel, zodat we hem kunnen redden.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Hangende blaadjes
di, 05/05/2020 - 07:36
plantadvies

Energie gaat hier te zien naar de wortels en niet naar de bladeren en de bloemen. Als je snoeit probeer dan het jonge schot te laten zitten. Hij bloeit namelijk op tweejarig hout. Groeit verder op matig voedselrijk, humushoudend en vochtig tot enigszins droge grond.

vr, 08/05/2020 - 10:29
WiPe

Te diep geplant; De bovenste wortels mogen maar net odner d egrond zitten, anders krijgt de boom het lastig om aan te slaan en kan zelfs afsterven. .

vr, 08/05/2020 - 10:29
WiPe

Te diep geplant; De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten, anders krijgt de boom het lastig om aan te slaan en kan die zelfs afsterven. .

vr, 08/05/2020 - 11:43
ylvi

Oké duidelijk. En qua water geven in deze tijden? Moeten we rustig aan doen of zorgen dat de grond vochtig blijft?

vr, 08/05/2020 - 12:42
WiPe

Controleer de diepte van de bovenste worel en haal de overtollige grond weg. Water geven heeft geen enkele zin als de plant het door zuurstofgrek net kan opnemen. Erer nog. Een te natte bodem, houdt ook minder lucht vast. Te veel water geven, zorgt er voor dat e ridner luct beschikbaar is.

za, 09/05/2020 - 19:11
ylvi

Inmiddels heeft de boom het erg zwaar, de bladeren lijken van een afstand wel grijs (camera maakt 't groener dan 't is). We hebben overtollig zand weggehaald. Maar wanneer geven we te veel of te weinig water? Heeft het zin om nog compost toe te voegen?

za, 09/05/2020 - 19:26
WiPe

Als ik het goed begrijp stond die dus effectief te diep? Dan moet je nu de plant de tijd geven om nieuw blad te maken; Dat kan een tijdje duren. Zo lang als de grond niet uitdroogt, hoef je nog geen water te geven. Bovendien kan die plant in de gegeven omstandigheden niet veel water meer verdampen. Zorg er voor dat de bodem niet uitdroogt. Verder zul je moeten afwachten of de plant het haalt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag