Hoe heet deze boom?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 08/11/2015 - 12:31
boompje123

Hoe heet deze boom?

Via dit forum hoop ik antwoord te krijgen op een vraag die ik mijzelf al een tijdje stel. Een tijd geleden ben ik in Roemenië geweest. Daar groeide een aantal vruchtenbomen, die ze daar corcodus noemen (ik weet niet of dit de kloppende naam is). Het was een boom met groen blad en gele vruchten, die veel weg hadden van pruimen, alleen dan zoeter en droger.
Nu heb ik al een tijdje lopen googlen hiernaar. Via google kwam ik uit op de 'kerspruim' of wel de 'Prunusinfo-icon Cerasifera'.
Nu wil ik deze graag kopen in een boomkwekerij, maar ik kom erachter dat de Prunus Cerasifera bijna alleen met paars blad en paarse vruchten te koop is. Daarnaast schijnen de vruchten hard en oneetbaar te zijn.
Een van de kwekerijen gaf mij de optie dat het misschien een mirabellen kan zijn: 'Prunus Insisititia'.
Weet iemand mij te vertellen of de Prunus Cerasifera ook groen met gele (eetbare) vruchten kan zijn? Of zal de boom die ik bedoel toch een Prunus Insisititia zijn? Of eventueel nog een andere boom?
Ik heb helaas geen foto van de boom die ik bedoel, maar hij lijkt toch wel veel op een Mirabellen.
Hopelijk is er iemand die mij verder kan helpen. Alvast bedankt!

za, 07/11/2015 - 20:51
tuinprins

Prunusinfo-icon cerasifera wordt ook wel aangeduid als 'wilde mirabel'. Een andere benaming is 'myrobalan'. Groenbladige soorten zijn bij ons nauwelijks verkrijgbaar omdat in onze streken de voorkeur wordt gegeven aan kersen en pruimen. In Oost Europa worden ze nog wel aangeplant omdat het relatief gezonde struiken/bomen zijn en ze zeer winterhard zijn. Bij ons wordt de kerspruim wel gebruikt als onderstam voor de pruimenboom.
De vruchten van de groenbladige Prunus cerasifera kunnen zowel geel als rood zijn. Worden meestal door zaaien vermeerderd en dit heeft een natuurlijke variabiliteit tot gevolg. Ook de grootte van de vruchten en de smaak ervan kan hierdoor verschillen. Er is een selectie op de markt die grotere vruchten geeft dan het standaard type (Prunus cerasifera 'Hollywood'). Ongetwijfeld zullen er in Oost Europa selecties/cultivars bestaan die hier totaal niet bekend zijn.
Diverse Duitse boomkwekerijen bieden ze nog wel aan. Of dat voor jou interessant is weet ik niet want je zit natuurlijk met de verzendkosten.
Zie bijv.:
https://tinyurl.com/yy88bql6
Gegroet, de tuinprins

za, 07/11/2015 - 22:28
Azur

Corcoduse oftewel Corcodusele, kerspruim.

Onderwerp gesloten