Invloed NAP op vochtigheid grond

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/10/2020 - 23:14
Roel (anoniem geplaatst)

Invloed NAP op vochtigheid grond

Beste mensen,

Ik ben bomen aan het planten op een terrein van zandgrond, met veel heidegebieden in de omgeving. Wilde bomen in de omgeving zijn de gebruikelijk eiken, berk, diverse esdoorn, beuken etc. Het terrein waar ik aan het planten ben ligt echter aanzienlijk lager dan de rest van de omgeving, 2 meter onder het NAP. Tijdens de heetste dagen van 2018 moest ik een gat graven van 180cm, en de grond was zeer koel en voelde niet echt nat maar wel klef aan. 

Het lijkt me leuk om ook bomen (zoals essen en wilgen) te planten die van een vochtigere bodem houden. Afgelopen jaar heb ik 1 prunusinfo-icon padus als test geplant (9cm omtrek), en die deed het perfect zonder hem meer water te geven dan de rest van de aanplant.

Kan het kloppen dat de lage ligging van dit terrein het dus ook mogelijk maakt om meer vocht verlangende bomen te planten? 

Bedankt,

Mvg, Roel

vr, 16/10/2020 - 11:41
WiPe

De lage ligging van het terrein kan het in principe mogelijk maken om soorten te planten die meer vicht vragen.

Vochtig is nog wat anders dan nat. Bovendien vragen essen niet alleen vocht, ze vragen ook een voedselrijke bodem. Je kan dus soorten planten die op vochtige heide thuishoren. Als de bodem voldoende rijk is, kun je nog verder gaan; Mar bekijk eens welke soorten er van nature op je grond geien. Dat zegt ook al heel veel. 

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.