Invloed NAP op vochtigheid grond

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/10/2020 - 23:14
Roel (anoniem geplaatst)

Invloed NAP op vochtigheid grond

Beste mensen,

Ik ben bomen aan het planten op een terrein van zandgrond, met veel heidegebieden in de omgeving. Wilde bomen in de omgeving zijn de gebruikelijk eiken, berk, diverse esdoorn, beuken etc. Het terrein waar ik aan het planten ben ligt echter aanzienlijk lager dan de rest van de omgeving, 2 meter onder het NAP. Tijdens de heetste dagen van 2018 moest ik een gat graven van 180cm, en de grond was zeer koel en voelde niet echt nat maar wel klef aan. 

Het lijkt me leuk om ook bomen (zoals essen en wilgen) te planten die van een vochtigere bodem houden. Afgelopen jaar heb ik 1 prunusinfo-icon padus als test geplant (9cm omtrek), en die deed het perfect zonder hem meer water te geven dan de rest van de aanplant.

Kan het kloppen dat de lage ligging van dit terrein het dus ook mogelijk maakt om meer vocht verlangende bomen te planten? 

Bedankt,

Mvg, Roel

vr, 16/10/2020 - 11:41
WiPe

De lage ligging van het terrein kan het in principe mogelijk maken om soorten te planten die meer vicht vragen.

Vochtig is nog wat anders dan nat. Bovendien vragen essen niet alleen vocht, ze vragen ook een voedselrijke bodem. Je kan dus soorten planten die op vochtige heide thuishoren. Als de bodem voldoende rijk is, kun je nog verder gaan; Mar bekijk eens welke soorten er van nature op je grond geien. Dat zegt ook al heel veel. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag