Kan ik mijn prieelberk kandelaren? En hoe vaak kan dat?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/06/2020 - 09:15
Jacques Groen

Kan ik mijn prieelberk kandelaren? En hoe vaak kan dat?

Goede morgen,

Ik heb (had) een prachtige prieelberk, maar na 25 jaar alleen maar te hebben bijgesnoeid is de boom veel te breed geworden voor mijn kleine tuin. Daarom heb ik de boom eind verleden jaar ingrijpend gesnoeid (zie foto). Ik heb hem min of meer gesnoeid zoals je een dakplataan zou snoeien, dus met horizontale gesteltakken.

Achteraf gezien heb ik hier een beetje spijt van omdat de boom weliswaar weer lekker uitloopt, maar al snel weer zeer breed zal worden.
Welicht had ik hem beter kunnen kandelaren, zodat de boom vanuit de hoofdstam weer zal uitlopen en dus weer smal zal beginnen.
Ik heb twee vragen hierover:

1. Kun je een prieelberk probleemloos kandelaren?

2. Zou ik dat alsnog eind dit jaar kunnen doen (en loopt 'ie dan weer volgend jaar weer netjes uit)? Of is het verstandig de boom nu eerst een paar jaar met rust te laten, en het over een twee of drie jaar alsnog te doen?

wo, 17/06/2020 - 11:56
WiPe

Kandelaberen wordt door berekn slecht verdragen. De foto laat duidleijk zien dat die niet op allee takken 'lekker uitloopt'.

Je kan die beter jaarlijks bijscheren met de haagschaar. 

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag