Tamme kastanje kweken Gambia

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/04/2016 - 03:40
RGBanana

Tamme kastanje kweken Gambia

Hallo iedereen,
Ik ben 2 jaar geleden vanuit België naar Gambia(West-Afrika) verhuisd, en zou graag ren tamme kastanje kweken om hier te zetten. Aangezien het hier niet vriest en minimum 30 graden is overdag, hoe kan ik deze best laten ontkiemen? Ik heb al gelezen dat tamme kastanjes in noord-Afrika gekweekt worden(Marokko, etc.) wazr het ook altijd deze weersomstandigheden zijn, dus daarom vraag ik tips hoe ik dit het best aanpak.
Alvast bedankt,
RGBanana

ma, 25/04/2016 - 09:51
tuinprins

Tamme kastanje (Castaneainfo-icon sativa) moet vers worden gezaaid en heeft een koude periode van enkele maanden nodig om te ontkiemen. 'Oude' kastanjes zijn niet meer kiemkrachtig.
Hoe dit nu aan te pakken?
1. Je kunt vanuit België of NL iemand jonge zaailingen naar jou toe laten sturen. Ik weet niet wat voor wetgeving Gambia heeft m.b.t. tot de invoer van levende materialen maar sommige landen zijn vrij strikt en zonder phyto-sanitaire verklaring kunnen spullen door de douane worden geconfisqueert.
2. Je kunt in het najaar iemand VERSE tamme kastanjes naar jou toe laten sturen. Jij doet deze met wat licht vochtige grond (=is niet nat!) in een plastic zak en plaatst het geheel voor 2 tot 3 maanden in de groentelade van je koelkast. Na deze periode zaai je de kastanjes als normaal en deze zullen binnen een paar weken ontkiemen. Of het toegestaan is tamme kastanjes in te voeren in Gambia zul je moeten navragen.
N.B.1 Tamme kastanjes houden van warmte in de zomer in dat lijkt mij in Gambia geen probleem. Waar zij echter niet van houden is vochtige warmte. Ze zijn dan tamelijk vatbaar voor allerlei schimmelziektes zoals phytophtora.
N.B.2 Voor een goede opbrengst moet je een aantal kastanjebomen planten. Alhoewel mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom zitten is de kans op succesvolle bestuiving vele malen groter als er een paar bomen bij elkaar staan.
Gegroet, de tuinprins

ma, 25/04/2016 - 11:21
WiPe

Je kan het proberen, maar ik betwijfel of het goed komt. Kastanjes hebben een rustperiode tijdens onze koele, natte winters. Dat kan je nog vinden in het Atlasgebergte, maar niet in Gambia. Dat komt mijn inziens niet goed. Ik heb daar ooit iets over gelezen, maar weet de details niet meer. Dacht dat dat ooit op 'ik heb een vraag' stond.

di, 26/04/2016 - 05:09
RGBanana

Bedankt voor de uitgebreide informatie Tuinprins,
Ik zal beide manieren eens uitproberen. De wetgeving hier is nogal corrupt om het makkelijk te zeggen. Ik heb ook al frambozenplantjes etc. Meegenomen in mijn bagage als ik even in België was, maar in die luchthaven doen ze over alles moeilijk, zelfs als je je telefoon in je koffer hebt zitten proberen ze geld los te krijgen. Met die frambozenplantjes deden ze ook moeilijk, maar als je ze 300 Dalasi (lokale munteenheid) omgerekend 6 euro toestopt, kan je er gewoon mee door. M.a.w. Het proberen waard! Heel hard bedankt!

di, 26/04/2016 - 16:39
birdwatcher

op deze manier worden veel ziekten over de wereld verspreid , ik vind het dan ook nogal kortzichtig om allerlei exoten naar Gambia te verhuizen

di, 26/04/2016 - 16:49
ramonmol

Dit soort domme kansloze acties, om maar gelijk flink met de deur in huis te vallen, zou je niet eens moeten willen laat staan er over te adviseren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag