Zieke Coniferen boom ?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 15/10/2016 - 18:19
40179

Zieke Coniferen boom ?

Hallo, wij hebben een grote coniferenboom in de tuin aan de straatkant staan van zo'n 10 meter hoog en sinds een paar weken worden de takken nu bruin, zie foto. Het is door de hele boom heen. Is dit een ziekte of heeft er misschien iemand ' mee geknoeid'? Voorheen nooit problemen en nu volop. Weet wel dat er buren zijn die de boom graag weg willen hebben. Hoop dat er iemand is die mij er meer over kan vertellen.

Zieke Coniferen boom ?
za, 15/10/2016 - 20:32
tuinprins

Dat de buren er mee hebben 'geknoeid' lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Schade door een vergif als RoundUp o.i.d. ziet er totaal anders uit.
Ik denk dat er 2 mogelijke oorzaken kunnen zijn waarom het loof bruine vlekken krijgt:
1. De droogte van de afgelopen tijd. Er is de afgelopen maanden veel te weinig neerslag gevallen. Vooral september was extreem droog. Alhoewel de meeste coniferen droogte kunnen verdragen is het wel zo dat de droogte niet te extreem moet zijn en niet al te lang moet duren.
2. Een of andere schimmelziekte. Nu moet je bij een schimmelziekte niet denken aan schimmelpluis wat op het loof of de takken zit. Bij schimmelziektes bij coniferen moet je denken een micro-organismen die via de wortels of wonden de boom binnendringen en zo een plant kunnen aantasten. Soms sterft een tak af of worden bepaalde plekken in de plant bruin. Bij een ernstige schimmelaantasting kan de plant het loodje leggen. Bekende schimmelsziektes bij coniferen zijn o.a. phytophtora, pestalotiopsis, en phomopsis. Aan schimmelziektes bij coniferen is in de regel weinig te doen. Als je het bemerkt ben je eigenlijk al te laat.
Gegroet, de tuinprins

di, 18/10/2016 - 23:29
40179

Dank je wel voor je antwoord! Ik hou het dan ook maar op de droogte, want kan me ook amper voorstellen dat buren iets zouden doen. Betekent dit nu dat boom is afgeschreven of zou het nog goed gaan komen, behalve nu dan de al bruine stukken in de boom?

wo, 19/10/2016 - 21:30
WiPe

Je mag er van uit gaan dat de delen die nog groen zijn, op korte termijn zeker niet zullen afsterven. Wat bruin is, wordt niet meer groen.

Onderwerp gesloten