Bijensterfte documentaire

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/06/2014 - 00:05
Draco

Bijensterfte documentaire

A.s. dinsdag om 22.45 zendt ARD een bekroonde documentaire uit over de wereldwijde bijensterfte. In de synopsis wordt o.a. vermeld dat onderzoekers onlangs gifcocktails aantroffen op vrijwel alle flora van Nederlandse tuincentrumketens waaronder de vernietigende neonicotinoiden. Zie ook Arte om 20.15 dezelfde avond over een milieuvriendelijker landbouwbeleid.

ma, 30/06/2014 - 15:30
seringen

Artikel april 2014 Gifplanten in het tuincentrum:

https://tinyurl.com/y5gq59lv
onderzoeksrapport.pdf

zo, 06/07/2014 - 21:28
peterplant

@Draco: Heb je ernaar gekeken en zo ja, wat is jouw conclusie?

zo, 06/07/2014 - 23:12
Draco

Ik heb de documentaire grotendeels bekeken tot de Duitse nasynchronisatie van meekabbelende anderstaligen me teveel werd. Hierbij een impressie van hetgeen me ervan is bijgebleven.

De bekroonde Zwitserse documentaire Bitterer Honig ging met name over het wereldwijde sterven van bijenvolken. In China waar het pesticidengebruik gigantisch hoog is, moeten mensen handmatig de fruitbloesems bestuiven. In Californië zijn uitgestrekte amandelboomgaarden. Tijdens de bloei worden honderden bijenkasten geplaatst terwijl tegelijkertijd tankwagens met bestrijdingsmiddelen de boomkruinen bespuiten. De honing die er wordt verzameld zit vol resten van deze chemicaliën en voor de ‘gezondheid’ van de op grote schaal commerciëel geëxploiteerde bijenvolken worden antibiotica en andere geneesmiddelen ingezet. Hoe anders gaat het toe bij traditionele imkers van de bergweiden in Zwitserland. Een weetje, voor een kilo honing moeten bijen een afstand van 3 x de aardomtrek vliegen(?)
Op Arte kreeg de grootschalige landbouw het te verduren. Afgezien van de onvermijdelijke inzet van pesticiden, blijkt deze methode ook nog eens zeer energie-inefficiënt. Voor elke 3 calorieën opbrengst moet er 1 aan energie worden geïnvesteerd. Traditionele landbouwmethoden in Midden America met gemengde cultures leveren daarentegen een rendement van 15-30 cal per eenheid zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het door de VS geïnitieerde Vrijhandelsverdrag met o.a. Mexico heeft deze kleinschalige landbouw al grotendeels verdreven. De keuterboeren zijn naar de grote steden vertrokken en leiden daar een marginaal hongerbestaan. Ze zijn vaak werkloos en de voedselprijzen zijn er hoog. Het was een sterk pleidooi voor een radicale omkeer in de landbouw.

zo, 06/07/2014 - 23:38
peterplant

Ik heb juist het laatste deel gezien, vergeten in te schakelen.
Wat daar in naar voren kwam is dat de varraomijt een grote boosdoener is. De
zogenaamde killerbees uit Amerika ( kruising tussen een wilde Afrikaanse bij
en een honingbij) hebben geen last van de varraomijt. Deze bijen nemen de
laatste jaren juist enorm in aantallen toe. Ze zijn agressief maar het zijn
uitstekende honingmakers.
Uit het verhaal komt naar voren dat onze honingbijen door selectie door de
mens zwakker is geworden in zijn strijd tegen de varraomijt. Imkers
selecteren immers meer op produktiviteit ( honing) en op zachtaardig gedrag
( dus minder agressief voor de imkers). Moderne bijenrassen zijn gevoeliger
voor de varraomijt.
Inkruisen met wildere bijen zou de oplossing van het bijenprobleem kunnen
zijn.

Onderwerp gesloten