10 cm tuinaarde op kleigrond = drainage problemen?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/04/2009 - 11:51
ejblom

10 cm tuinaarde op kleigrond = drainage problemen?

Beste forummers,

Bij de aankoop van onze nieuwbouwwoning bood de bouwer een optie aan om de achter- en voortuin te laten verschralen. Dit zou de bewerking van de tuin vergemakkelijken omdat voordat het huis gebouwd is, er circa 1 a 1.5 meter klei gestort is om de boel te verhogen.
Na een tijdje is men op het idee van verschralen terug gekomen omdat dit op test-percelen niet het gewenste resultaat gaf. Men heeft hiervoor een stuk kleigrond gemengd met tuinaarde en op een ander perceel tuinaarde op klei gestort. Volgens de bouwers werd het vermengde stuk grond na regen een modderpoel en bleef het perceeltje met opgehoogde grond keurig droog.

Nu is deze methode bij ons toegepast en is er ongeveer 10 cm tuinaarde gestort. Omdat de tuin niet helemaal netjes is ge-egaliseerd, ligt er in sommige hoekjes soms maar 4 a 5 cm en zijn er stukken waar de klei vrij dicht bij het oppervlakte ligt.

We willen in de tuin graszoden en rondom de tuin betongaas laten plaatsen en vervolgens klimop, clematisinfo-icon e.d. planten. Daarbij zouden we een soort van border rond de tuin kunnen laten plaatsen om te compenseren voor de hoeken. De vraag is echter, is 10 cm genoeg voor graszoden en kunnen de wortels kleigrond, indien ze daar komen, wel goed penetreren?
Wat voor problemen kunnen we verwachten m.b.t. water als het eens goed regent?

Extra informatie m.b.t. tuin
achtertuin: circa 11 bij 9
voortuin: 6 bij 7
Prijs van het ophogen is 775 euro (is dit redelijk geweest?).

M.vr.gr.

EJBlom

do, 30/04/2009 - 12:43
Hendrik Jan

Wat is de echte grond waarop de klei is gestort?
Wordt met klei bedoeld, kleiige aarde of pure klei?
10 cm tuinaarde op pure klei lijkt mij een zinloos iets, als het echt lang regent, kan het water nergens heen en blijft het liggen op de kleilaag.
Gewone kleiige aarde is gewoon een heel goed product, met diep om spitten en vermengen met wat compost, tuinturf, turfstrooisel en scherpzand SUPER.
Gras wortelt niet 10 cm diep.
Als er een sloot/vaartje etc. langs loopt absoluut een goede drainage aanleggen, redelijk aan de oppervlakte zodat overtollig water direct wordt afgevoerd.

do, 30/04/2009 - 12:14
ejblom

Hallo HendrikJan,

Ik weet niet wat onder de 1 a 1.5 meter klei ligt, maar onze tuinaarde ligt in ieder geval op pure dikke klei (het ziet er soms zelfs beetje blauwig uit). Hoe diep zou je moeten gaan, wil je beetje kunnen afwateren? Heb je bijv als je 30 cm diep zou omgraven alsnog hetzelfde probleem? Dat het water niet op 10cm blijft steken, maar op 30cm? Eigenlijk zou het nu even flink moeten regelen, zodat we bewijs hebben dat het blijft liggen.

do, 30/04/2009 - 12:17
ejblom

Oh ja nog een vraag, hoe zou het zitten met andere planten? Kan bijv een appelboom goed wortelen op klei? En een klimop of druif? Is het uberhaupt een probleem voor planten/bomen? Of duurt het gewoon wat langer vergeleken met losse tuinaarde.

do, 30/04/2009 - 12:36
Hendrik Jan

Een appelboom en een druif houden wel van klei (kleiige grond), klei bevat kalk.
Nog een reden dat 10cm tuinaarde op de klei is dat een plant zijn wortel(structuur) etc. baseerd op de tuin aarde en dan plotseling na 10 cm op pure (in een droge zomer ondoordringbare) kleilaag stuit.
Ik zou de dikte van de kleilaag bepalen door gewoon met een spade een diepe put te graven, het is wat werk, maar het geeft veel informatie.
Ik heb dat bij iemand gedaan tijdens twee kurkdroge zomerdagen in PURE groen/grijze klei, ik kon gewoon loodrecht (meer dan een meter diep) naar beneden graven, binnen een dag wat de grote put vol met water niet vanuit de bodem maar vanuit de zijkanten.
Wat is de 'echte' grond onder de klei?

do, 30/04/2009 - 14:02
ejblom

Hoi Hendrikjan,

Ik zit hier ergens in de overbetuwe, ik denk dat door sediment afzettingen van de rivier hier vlakbij alles wel klei zal zijn? Ik kan het anders nog wel eens navragen. Wat kan ik dan precies met die informatie? Het lijkt me lastig om de bovenste kleilaag wel helemaal om te wroeten, mocht er daaronder normale kleiige grond zitten?
En zouden plantjes niet hun wortelgestel aanpassen als dat vereist is? Kost misschien wat tijd en energie?
Blij te horen dat appel en druif van klei houden, die willen we namelijk planten :)

ma, 04/05/2009 - 23:40
Hendrik Jan

Vele planten passen hun wortelgestel wel aan aan de soort/structuur van de grond, maar als planten hun wortels hebben aangepast aan de lekkere rulle tuinaarde kunnen ze zich niet daarna weer gaan aanpassen als ze met de klei in aanraking komen, dus gaan ze niet verder de diepte in (en worden dus erg kwetsbaar).
Ik heb in meerdere tuinen NADERHAND pure klei moeten omspitten, frezen en mengen etc. en draineren, heel veel extra werk en kosten.
Voor het gazon (als er geen drainage probleem is) gewoon de tuinaarde door de klei spitten/frezen met wat scherpzand (15 to 20 cm diep), gras wortels zeer ondiep en is zeer sterk. Voor de borders echt even meer werk verzetten voor een jarenlang goed resultaat.

do, 30/04/2009 - 15:10
ejblom

Ja naderhand alles doen lijkt me erg vervelend. Zou ik nu niet kunnen volstaan met het laten komen van scherp zand (moet het perse scherp zand zijn?) en dat dan te laten vermengen door de klei en tuinaarde?

do, 30/04/2009 - 15:28
ejblom

Zou je met deze tuinfrees het klusje kunnen klaren?

https://tinyurl.com/y6jzh6hu

10 cm tuinaarde op kleigrond = drainage problemen?
do, 30/04/2009 - 18:13
Hendrik Jan

Het moet absoluut scherpzand (zeer gemakkelijk verkrijgbaar) zijn.
Voor het gazon kan de grond best eenvoudig worden gefreesd (wel wat voor spitten) en gemengd worden met scherpzand en bijv. de tuinaarde.
Voor de border zou ik echt even wat meer moeite doen, dieper spitten,tuinturf etc. etc.
Die freesmachine lijkt me goed (zelf zou ik kiezen voor een Mantis), maar misschien is het verstandiger als de tuin niet al te groot is (geen moestuin etc.) en er verder geen gebruik meer van wordt gemaakt, er een te huren.

do, 30/04/2009 - 18:28
ejblom

Ok, scherp zand staat genoteerd. Ik had trouwens een verkeerd plaatje gepost, ik zag een electrische frees voor 89 euro staan (zie plaatje), kon 20 cm diep frezen. Leek me wel handig voor de buren en familieleden die ook gaan verhuizen.

10 cm tuinaarde op kleigrond = drainage problemen?
ma, 04/05/2009 - 22:19
ejblom

Hoi HendrikJan,

Heb contact gehad met de bouwers en ze stellen voor dat zij het frezen voor hun rekening nemen. Waarschijnlijk komen ze met zwaar materiaal dus zal het wel goed gebeuren. De vraag is nu hoeveel scherp zand ik zal bestellen. Het is een stuk tuin van circa 9 bij 11 achter (100m2) en voor 7 bij 7 (49m2).
In totaal heb ik ongeveer 150m2. Voor en achter ligt nu 10 cm tuinaarde, daaronder de dikke klei. Als ik daar 10 cm zand doorheen laat frezen, zit ik op 15m3 zand, zou dat voldoende zijn? Of misschien teveel?

Op https://tinyurl.com/2bulhlw heb ik een leverancier gevonden voor drainage zand, wat volgens de website geschikt is voor zware kleigronden. Zou wel goed moeten zijn toch?
https://tinyurl.com/y6qdsqom

Alvast bedankt voor de reactie.

ma, 04/05/2009 - 23:45
Hendrik Jan

Volgens mij is 8 m3 voldoende (maar let op ik ben geen expert, al heb ik in meerdere grote tuinen de grond verbeterd en gezorgd voor een beter drainage). Wel zou ik zorgen dat er diep genoeg gefreesd wordt, minimaal 25 cm diep (mengen van 5 cm scherpzand, 10 cm tuinaarde en 10 a 15 cm klei).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag